IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата през септември e била 10,6%

Спрямо август равнището й се е понижило незначително, сочат данни на Агенцията по заетостта

17:52 | 04.10.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Безработицата през септември e била 10,6%

Равнището на безработица през септември e 10,6%, или с 0,1 процентни пункта по-ниско от месец август. Към деветия месец от годината в бюрата по труда са регистрирани 349 409 безработни, съобщават от Агенция по заетостта.

През септември на работа са постъпили 23 876 безработни, което е с 3 804 лица повече спрямо август. Нарастването се дължи на увеличения брой наети на първичния пазар на труда. Трудовите посредници са осигурили заетост на първичния пазар на 10 803 безработни, което е обичайно за месеца и е свързано с началото на учебната година.

По схеми на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и други програми за заетост през септември са постъпили на работа 9 800 души.

За втори пореден месец се наблюдава нарастване на търсенето на работна сила в бюрата по труда на първичния пазар. Заявени са 12 505 работни места, с 1 321 повече от август.

През септември най-много свободни работни места в бюрата по труда са заявени от административните и спомагателни дейности, от сферата на образованието, от преработващата промишленост и от търговията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Напълно съгласен съм! Реалната безработица е около 22%. Много граждани на република България са поставени в положение на невъзможност да работят, понеже имат малък бизнес който е убит от неразумни политици и икономисти,финансисти и банкери! Но е известно ,че когато паразита убие хранещия го организъм нерядко умира и самия той!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
ch2222
преди 11 години
Инвестор е авторитетно нещо и не бива да сe ангажира с публикации като 11% безработица.Методиката за изчисление е *** и заблуждава обществото.Не са ли ви известни и други цифри,давани от неангажирани с правителството институции?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още