IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дребният бизнес е извън обхвата на мерките за насърчаване на инвестициите

Предприемачите с по-малък бизнес ще са принудени да минат в сивия сектор, за да оцелеят, предупреждават от БСК

16:07 | 08.10.12 г.
Дребният бизнес е извън обхвата на мерките за насърчаване на инвестициите

Малкият и среден бизнес е останал извън обхвата на мерките за насърчаване на инвестициите, които наскоро правителството заложи в специалния закон за насърчаването на инвестициите, предупреждават от Българската стопанска камара (БСК).

Наскоро министрите приеха промени, с които предвиждат стимули за компаниите, които разкриват нови работни места. Сред мерките за подкрепа, които предложи държавата, е временното поемане на осигурителните вноски на крупните инвеститори, които с изпълнението на проектите са назначили голям брой нови служители.

Предвижда се също така големите инвеститори да се насърчават и от местните власти, когато разкриват бизнес, който допринася за развитието на съответния регион.

От БСК предупреждават обаче, че именно малкият и среден бизнес в момента имат най-голяма нужда от подкрепа. Организацията е изчислила, че през второто тримесечие на годината спрямо същия период на миналата година са били изгубени 93 хил. работни места, като повечето от тях са в микропредприятията, както и сред самонаетите.

От стопанската камара подчертават, че плащането на осигуровките на работниците и служителите от държавата ще спести разходи на големите компании, но може да доведе до изкривяване на пазара и неконкурентоспособност на дребния предприемач, който за да оцелее, ще бъде принуден да мине в сивия сектор.

Стимулите за създаването на нови работни места без инвестиции или с минимални вложения също така не създават гаранции за дългосрочни инвестиционни намерения. Инвеститорите се стимулират за периода на преференцията, след което напускат, тьй като не са обвързани с изградени дълготрайни активи, посочват още от бизнеса.

Създаването на възможност за издаване на общински сертификати за насърчаване на инвестициите в отделни общини чрез ускоряване на административното обслужване и други общински мерки няма да доведе до промяна в инвестиционната среда, тъй като и сега тези насърчителни мерки могат да бъдат прилагани без изрично да са записани в закона, подчертават от БСК.

Бизнесът предупреждава също така, че стимулирането да се разкриват нови работни места може да доведе до освобождаване и последващо наемане на служители с цел ползване на преференциите.

Съществува и опасност всяко разширяване на дейността да се представя като отделен проект, отново с цел ползване на преференции за новоразкрити работни места.

От БСК подчертават, че за инвеститорите и бизнеса определящи са не само ниските данъци и стимулите, а и общата бизнес среда и нейната  предсказуемост, инфраструктурата, квалифицираната работна ръка, стабилността на законодателната и съдебна система, административното обслужване и други подобни фактори.

Най-преките пътища за привличане на инвестиции са чрез стимулиране на публично-частните партньорства при  изграждане на инфраструктурата и публичните услуги, въвеждане на електронен обмен  при контакти и услуги на администрацията и облекчаване на достъпа до мостово финансиране с цел усвояване на евросредствата, допълват от организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още