IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ ще подкрепи референдума за "Белене", както и да бъде формулиран въпросът*

При президента се провеждат консултации с основните партии относно формулировката на въпроса за референдума

16:25 | 12.10.12 г. 3
ГЕРБ ще подкрепи референдума за "Белене", както и да бъде формулиран въпросът*

При президента Росен Плевнелиев започнаха консултации относно провеждането на референдума за АЕЦ „Белене“. Един от най-коментираните аспекти е именно какъв въпрос да бъде зададен на допитването.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че ГЕРБ ще подкрепи провеждането на допитването, какъвто и въпрос да бъде предложен, пише БТА. Той обаче допълни, че по негово мнение въпросът е „манипулативен и противоконституционен“.

Борисов обясни след срещата, че на места дори и събирането на подписите под искането за референдума е било манипулирано. Хората са били питани дали искат по-евтин или по-скъп ток и естествено човек би казал, че иска по-евтин, заяви още премиерът. Той обясни още, че неговата партия би приела и всички допълнителни уточнения към въпроса, които биха предложили от БСП.

По думите на Бойко Борисов вносителите са поискали уточняване за държавното участие при строителството на централата. Лидерът на БСП Сергей Станишев обаче беше лаконичен на излизане от Президентството. Той посочи, че въпросът за референдума е конституционно коректен и не са съгласни с нова формулировка.

За разлика от тях обаче президентът Росен Плевнелиев е на мнение, че въпросът трябва да бъде променен. „От това зависи дали гражданите ще бъдат улеснени в избора си или максимално затруднени“, смята той.

"По формулирането на въпроса, както и от самия въпрос, ще проличи отношението на политическия елит към пряката демокрация", каза още президентът. По думите му само при правилно формулиран въпрос, каквито и да са резултатите, те ще докажат, че обществото има своята основна роля в политическия процес на демократична България.

В подписката за искане за обществено допитване е бил заложен въпросът: „Да се развива ли атомна енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене“?“. Според Плевнелиев въпросът е подвеждащ и в него всъщност се съдържат два въпроса, чиито отговори могат да бъдат противоречиви.

Предложението на президента е на референдума хората да бъдат попитани: „Да развиваме ли ядрена енергетика чрез изграждането на нови мощности?“, на който да се отговаря с „да“ или с „не“. Това може да стане на площадката „Белене“, „Козлодуй“ или на трето място, посочи президентът. „Ако днес правим референдум за „Белене“, утре ще правим ли за Седми блок на „Козлодуй“, „Южен поток“, „Набуко“ или магистрала „Хемус“, попита той.

От СДС пък бойкотираха срещите при президента. В писмо, адресирано до Росен Плевнелиев, те обясниха, че подписката е събрана с подвеждащ въпрос, който по смисъла си не от компетенциите на Народното събрание, което прави самия референдум противоконституционен.

„Сините“ призоваха още Росен Плевнелиев да се възползва от своите правомощия и да сезира Конституционния съд за тълкувание на казуса.

За ДПС въпросът в реферндума не може да бъде различен от този, записан в подписката, но пък може да бъде редактиран. Възможностите за лавиране обаче не са много, защото БСП и ГЕРБ не искат да смекчат своите крайни позиции, коментира зам.-председателят Христо Бисеров. Той смята, че е нередно премиерът да подкрепя нещо, което е "манипулативно и противоконституционно", както нарече Борисов формулировката на въпроса в подписката на БСП.

Бисеров допълни, че смятат идеята за финансиране на референдума с пари от субсидиите за партиите за незаконна и популистка. 

Срещата с партия "Атака" беше отложена за понеделник (15 октомври) за 9:30 часа. 

* Статията е актуализирана към 17:50 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Kostadin13
преди 11 години
Значи си бил недосетлив ,като не си го предложил ти Боко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Браво Бат Бойко! Достойна позиция !!! Заяви мнението си и ги остави, каквито си ги дробят, да си ги сърбат после! Никой няма да може да те вини после. Ако настояваш само лош ще те изкарат. Язък за нервите, работата , безсънията. Така са си хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
kamen.angelov
преди 11 години
Най-добре би било на референдум да се попита "Що се не гръмнете, че да не студувате?!" и да има единствен отговор за улеснение на избирателя - "Верно бе!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още