IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичната община ще кандидатства за заем от 50 млн. евро за ремонт на булеварди

Срокът на кредита, който общината иска да вземе от Европейската инвестиционна банка, е 3 години

17:00 | 17.10.12 г. 2
Столичната община ще кандидатства за заем от 50 млн. евро за ремонт на булеварди

Столичната община ще кандидатства за заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) на стойност 50 млн. евро, с който ще ремонтира големите булеварди в столицата. Периодът за усвояване на кредита е 3 години.

Това стана известно по време на представянето на проектобюджета на общината от кмета на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов.

Барбалов заяви, че ако въпросният заем бъде отпуснат на София, Столичната община също ще отдели близо 100 млн. лева, които допълнително да бъдат инвестирани в модернизирането на най-големите булевардни артерии в града.

Така, с общо 200 млн. лв. през следващите три години ще бъдат поправени над 10 булеварда.

"Ако заемът бъде одобрен, поетапно започваме основен ремонт на бул.”Цариградско шосе” през 2013 г.", обеща Йорданка Фандъкова. Тя не посочи кои други булеварди са включени в програмата, защото в момента тече анализ на пътната мрежа, който задължително трябва да бъде направен.

Тя коментира, че с насочването на парите от заема за основен ремонт на големите булеварди ще останат повече пари за вътрешно-кварталните улици и тяхната рехабилитация.

"Годишно София харчи около 30 млн. лв. за ремонт на улици и булеварди. Сега тези пари ще бъдат насочени към улиците в кварталите", обеща Фандъкова

Същевременно кметът на столицата потвърди, че към момента общината кандидатства и по три проекта по оперативна програма "Околна среда" за закупуване на нови 156 автобуса, 20 нови трамвая и 10 мотриси, които да бъдат включени към системата на градския транспорт в София. Общата им стойност е 140 млн. евро.

Ако проектите получат одобрение, първите автобуси и трамваи ще се очакват най-рано през 2014 г.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Най-вероятно така ще стане - същото се случи и с ремонта на бул. Братя Бъкстон - затворен за около година и накрая нито сантиметър разширение. Нито дори на кръстовището с Тодор Каблешков - поне около него можеха да пуснат по 2 ленти в посока чакащите на светофара за да върви по-бързо. Да, ама не - остана си една лента (в една посока) както беше и преди. Абсолютни безхаберници и некадърници. Най-вероятно са се интересували само и единствено от комисионните за ремонта. Управляват ни непоправими *** и социопати. "Малко" силни думи казвам, но съм отчаян от това, което правят. Никаква мисъл за оптимизация и ефективност. Просто не мога да разбера как може да има такива хора. Мъка...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
stasi666
преди 11 години
Да но дано не стане като с бул.Черни Връх изкопаха го заради метрото,затворен за година и накрая го възстановиха в стария вид с едно платно и сега 5 квартала се прибират по релсите защото единственото платно е блокирано от някой който разтоварва,таксита и какво ли не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още