IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пореден опит да си върнем доверието на германските туристи

В изпълнение на програмата за туристическа реклама България за първи път участва при представянето на брошурите на немския туроператор REWE в Залцбург

09:20 | 24.10.12 г.
Пореден опит да си върнем доверието на германските туристи

След като данните и на националната статистика, и на министерството на икономиката отчетоха негативната тенденция на спад на немските туристи, посетили страната ни през настоящия летен сезон, се забелязва сериозна активност на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в опит да възстанови доверието на немския пазар към родните туристически услуги.

Преди месец Министерството на икономиката задели 9 хил. евро за реклама на България като туристическа дестинация на летище „Франкфурт", а сега от ведомството съобщиха, че в програмата за национална туристическа реклама е заложено България да участва за първи път при представянето на каталозите на германския туроператор REWE в Залцбург. Изложението започва днес и ще продължи до 26 октомври.

Германския туроператор REWE е третият по големина в Европа и всяка година около 6 млн. туристи използват услугите на компанията при организиране на своята почивка. Справка на сайта на компанията обаче показва, че нито една българска дестинация не е включена в предложенията им за ваканция.

Сега от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) са предвидили собствен щанд, на който България да се покаже като интересна дестинация, при това не само за летен и зимен туризъм, а и като място за посещения през цялата година.

Информация за летните курорти пък ще бъде представена в брошура на един от брандовете на REWE - ITS, който събира данни за три- и четиризвездни хотели. От МИЕТ разчитат, че това ще е добър сигнал за туристическите компании в Германия. 

Германия е на трето място в листата на туристическите партньори на България. През 2011 година страната ни е посетена от малко над 700 хил. германски туристи. Данните на икономическото министерство обаче показват непрекъснат спад за последните години. Пикът е през 2009 година, когато в България пристигат почти 740 хил. туристи. През 2008 година туристите от Германия са 580 хил.

В опит да си върнем доверието на германските туристи от МИЕТ предвиждат още едно знаково участие след броени седмици - изложение, организирано от Thomas Cook на 2 и 3 ноември в Берлин. Компанията е най-големият туроператор в Европа. Всяка година от услугите на компанията се възползват над 22 млн. души. 

Освен за възвръщането на доверието на старите клиенти, националната програма за туристическа реклама тази година работи и за развитие на нови пазари. За първи път страната ни се представи на изложение в Пекин, например.

Популяризирането на българския туристически продукт през последните години се осъществява с проект по оперативна програма „Регионално развитие“. Допълнително средства идват и от бюджета на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма. За първото полугодие на тази година за туристическа реклама са изхарчени над 10 млн. лева – 8,63 млн. от тях идват от ОП „Регионално развитие“.

Очакваните приходи от туризъм за 2012 година са в размер на около 3 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още