IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията през октомври е била 0,3%

Най-силно през миналия месец са поскъпнали облеклото и обувките, отчетен е и ръст на цените на горивата за отопление и дървата за огрев

11:41 | 13.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията през октомври е била 0,3%

През октомври инфлацията в България се е забавила до 0,3%, след като през септември беше отчетен ръст на потребителските цени от 1,1%, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Отчетено е и леко забавяне на растежа на годишната инфлация през октомври до 4,4% от 4,9% през септември.

От началото на годината до края на октомври ръстът на потребителските цени достига 4 на сто, сочат още данните.

Средногодишната инфлация за периода ноември 2011 - октомври 2012 г. спрямо периода ноември 2010 - октомври 2011 г. е 2,8%.

Най-силно през октомври са поскъпнали облеклото и обувките – с близо 5 на сто на месечна база, сочи статистиката. След тях се нарежда образованието с отчетен месечен ръст на цените от 2,3% в началото на учебната година.

В групата на храните и безалкохолните напитки е регистриран среден ръст на цените от 0,3%, при обзавеждането и домакинските уреди – 0,5%, при развлеченията и културния отдих – 1,4%, а при ресторантите и хотелите – 0,7%.

Без промяна спрямо предходния месец са останали цените на алкохола и тютюневите изделия, посочват от статистическия институт.

Най-голямо понижение на цените е регистрирано при транспорта – 1,7%, заради отчетеното понижение на цените на бензина и дизела (с от 2,5 до 3,1%).

В началото на студения сезон традиционно е регистриран ръст на цените на горивата за битови нужди, дървата за отопление и отоплителните уреди, сочат още данните на НСИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още