IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 5% повече туристи се очакват в България през зимния сезон

Данните на туроператорите за ранните записвания са по-добри от миналогодишните, каза зам.-министърът на икономиката Иво Маринов

13:05 | 20.11.12 г.
С 5% повече туристи се очакват в България през зимния сезон

С около пет процента повече туристи очаква България през предстоящия зимен сезон. Това прогнозира пред журналисти заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. 

Той съобщи, че по данни на основните туроператори, които предлагат почивки в България, ранните записвания са по-добри, отколкото миналата година с няколко процента. „Надяваме се на успешен сезон, стига времето да е подходящо“, каза заместник-министърът.

Анелия Генова, директор „Маркетинг, реклама и информация в туризма“ в ресорното министерство съобщи за ръст от 10-15% на предварителните заявки за почивки на чуждестранни туристи, предимно от Великобритания, Русия и Украйна, за предстоящия зимен сезон спрямо предходния. Прогнозите на министерството на икономиката, енергетиката на туризма са новият ски сезон да бъде по-силен от миналогодишния.

Припомняме, че зимният сезон от миналата година беше определен от туристическия бранш като най-добрият за последните две десетилетия, като беше отчетен 5-процентен ръст на приходите от зимни почивки въпреки намалелия брой чужди туристи, посетили страната ни за ски туризъм.

През 2011 г. приходите от международен туризъм в България са над 2,8 млрд. евро, сочат данни данни на министерството на икономиката, енергетиката и туризма. А близо 9 милиона са чуждестранните посетители, от които над 6,3 милиона са туристите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още