IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемът с освобождавани служители след болнични нараства

Синдикатите твърдят, че бизнесът няма изгода от регламентираната схема за изплащане на обезщетението

11:43 | 28.11.12 г.
Проблемът с освобождавани служители след болнични нараства

През последните години се очертава като масова практика служители да бъдат освобождавани от работодатели, след като са излизали в болнични. За това алармираха от синдиката КТ „Подкрепа" от ефира на БНТ.

Николай Николов от синдиката посочи, че работодателят е заинтересован служителите му да не боледуват, защото той плаща първите три дни на обезщетението. И припомни, че от две години, като временна антикризисна мярка, действа разпоредба в Кодекса за социално осигуряване, според която първите три дни от болничните обезщетения да са за сметка на работодателя и да се изплащат в размер на 70% от работното възнаграждение през последните 18 месеца.

Засега няма предложение за промяна на марката и се очертава от януари 2013 г. тя да се превърне в законодателно решение.

Сигнали, подадени до синдиката, показват, че служители, които са ползвали болнични често или продължително време, са освобождавани от работодателя си, заради това, че той е длъжен да плаща за неработоспособност на служителите, които в същото време не са полезни за фирмата си.

Бившият социален министър Иван Нейков потвърди, че в условията на криза проблемът с освобождавани служители след болнични започва да нараства. Но посочи, че колкото по-рано работникът поиска защита на правата си, толкова по-добре. „Има много случаи, в които ако хората потърсят закрила от синдикати или адвокати, ще я получат“, обясни Нейков.

Експертът е категоричен, че схемата, която е регламентирана към момента, е добра, но порочната практика тръгва от това, че голяма част от хората, притиснати от обстоятелствата, се съгласяват да се осигуряват за по-ниска сума от реалната, която получават, а това означава по-ниски обезщетения и по-ниски пенсии в дългосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още