IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмисля се изграждане на парк за агротехнологии край Пловдив

До 2014 година ще бъдат построени и първите сгради на „София Тех Парк“

12:29 | 29.11.12 г.
Обмисля се изграждане на парк за агротехнологии край Пловдив

Максимум още един технологичен парк може да се появи на територията на България. „Ако  реализираме подобен проект, той ще бъде посветен на проблемите на селското стопанство и вероятно ще бъде в региона около Пловдив“. Този коментар направи икономическият министър Делян Добрев по време на конференцията „Индустрия и иновации“.

„В Европа има 10 технологични парка и само три от тях са успешни. Надявам се и „София Тех Парк“ да бъде един от успешните проекти“, допълни още Добрев.

Технологичният парк е построен именно в столицата, заради близостта на университетите и изследователските центрове.

Фокусът на дейността му ще е глобалният пазар, тъй като не можем да си позволим акцент само върху България или региона. „Бизнесът е глобален“, допълни от своя страна Елица Панайотова, изпълнителен директор на „София Тех Парк“.

Компанията е регистрирана преди четири месеца, като очакванията са до 2014 година вече да има и изградени част от сградите, предвидени в проекта. На този етап финансирането е изцяло с публични средства, сред които и от европейски програми. „В дългосрочен план обаче очакваме да привлечем и публично-частни партньорства“, коментира още Панайотова.

В „София Тех Парк“ място ще намерят фирми, свързани с информационните технологии, енергетиката и биотехнологии. „Под енергетика имаме предвид основно новите източници на енергия“, обясни директорът на парка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още