IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството осигури терена за София Тех Парк

Очаква се новият технологичен парк да заработи до края на 2015 година

13:54 | 24.10.12 г. 5
Правителството осигури терена за София Тех Парк

Правителството осигури терен за изграждането на бъдещия технологичен парк в София.

На днешното си заседание министрите са решили да отнемат от Министерството на отбраната имот от близо 300 дка на 4-ти километър в столицата и да променят статута му от публична в частна държавна собственост, съобщиха от пресцентъра на кабинета.

Същият този имот ще бъде внесен като непарична вноска в капитала на „София Тех Парк” ЕАД, уточняват от пресслужбата на Министерския съвет.

Проектът за изграждането на технологичен парк беше лансиран преди няколко месеца от президента Росен Плевнелиев. По време на посещението му в САЩ през май стана ясно, че за концепцията на проекта можем да разчитаме на водещи компании от световната ИТ индустрия, каквито са Google, Hewlett Packard и Cisco.

Още през същия месец министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев назначи и изпълнителен директор на новото дъщерно дружество към Национална компания „Индустриални зони“ – София Тех Парк, арх. Елица Панайотова.

Очаква се новият технологичен парк да заработи до края на 2015 г., а първите строителни дейности вероятно ще започнат още в началото на следващата година.

Концепцията на парка ще се изготвя с помощта на учените от БАН, технологичните университети, бизнес организациите, общините и неправителствени организации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
anka_yanka
преди 11 години
Мечтата на *** е осъществена! Нова перачница за пари или място където той и обкръжението му да изкарат луди пари! Това ще му остане, след послушното държание разбира се към Вожда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
baritona
преди 11 години
Росен можеше така като се разкарва напред назад, да намери хора, които да работят в парка! Защото с това изтичане на мозъци се очертава да има сграда, а да няма кой да работи там. Интересно ми е дали е разбрал, че са му осигурили терени, след като не се е прибирал от няколко дена и е все по пътищата?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
kristina_ap
преди 11 години
А за пострадалите хорица от с.Бисер кой ще даде парички? Там те мизерстват и няма да могат да завършат къщите си, а Плевнелиев си строи бизнес парк с парите на държавата. Какво правим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
nora_eleonora
преди 11 години
Имам чувство че президентът прави този парк само и само държавниците от чуждите страни (главно в САЩ) да ги потупат по рамото и да му кажат "Браво!". Не проявява дори елементарна загриженост за другите наболели проблеми с България - като здравеопазване, социални помощи, корупция, мафия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
fighty
преди 11 години
Да ни е честито, както се казва. Таз година терен, догодина тех парк! Това си е своеобразно магистрала за президента Плевнелиев, чиято сграда не се и съмнявам, че ще изникне съвсем скоро. Интересно обаче от къде самозабравилите ни се политици ще намерят най-важното за нея - човешки материал, като в държавата на чалгата, където се плащат по пет бона за участие, за наука се дават по петстотин, ама на месец. Младите и кадърните мозъци отдавна са в чужбинско! Тази робата не става от днес за утре...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още