IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отлага се концесионирането на пристанище Варна

Има проблеми с обособяването на териториите за концесия, заради което подготовката на процедурата е временно спряна

08:57 | 30.11.12 г. 4
Отлага се концесионирането на пристанище Варна

Подготовката за отдаването на пристанище Варна на концесия временно е спряно, съобщиха за Investor.bg от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Доскоро ведомството работеше по предварителния анализ, на базата на който трябваше да се определи дали портът да бъде изцяло отдаден, или на части. Заради проблеми с обособяването на териториите за концесия обаче подготовката за отдаването на порта е временно спряна, обясниха от министерството.

Жп гарата във Варна обаче се очаква да има нов стопанин до месеци. Започнала е подготовката за предоставянето на съоръжението на концесия, посочват от транспортното министерство.

В началото на следващата година вероятно ще стане ясно и кой ще бъде новият стопанин на жп гарата в Пловдив. Това е първата гара в България, която ще бъде отдадена на концесия.

Кандидатите могат да закупят документация за участие в процедурата до 28 януари 2013 г. и да подадат документи до 31 януари. Офертите ще бъдат отворени в началото на февруари.

До края на 2012 г. се очаква Министерският съвет да вземе решения за избор на концесионер на пристанищните терминали Видин-юг и Русе-запад. В средата на декември ще бъдат отворени офертите на кандидатите за пристанищния терминал в Тутракан.

Кандидатите за пристанището Русе-център ще станат известни в началото на следващата година.

Транспортното министерство продължава да работи по предварителната подготовка за концесионирането на Летище София заедно с летището в Балчик, както и на цялото летище в Пловдив.

До дни изтича крайният срок за подаване на оферти за концесионирането на летището в Горна Оряховица, след като вече се провалиха няколко опита за отдаването на съоръжението. Към аеропорта интерес проявиха израелски туроператори, които да го ползват за чартърни полети във връзка с обслужването на групи туристи с интерес към културно-историческото наследство в региона.

Появиха се и информации, че френска строителна компания също е готова да инвестира в летището. Същата фирма прояви интерес и към летището край Стара Загора, но за момента не се предвижда то да бъде отдадено на концесия.

Летището не работи вече повече от 10 години, но към него в началото на годината интерес проявиха южнокорейски инвеститори. Посланикът на страната дори лично огледа аеропорта и оцени високо потенциала му да се превърне във водещ логистичен хъб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
FNM
преди 11 години
До 2Варненските гербаджийски лобита на различните групировки с интерес към пристанището. Ако искаш провери кой и от кога е изпълнителен директор и кой беше по това време председател на СД и ще ти светнат много лампички...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Същите, които съсипаха Русе до степен на непоправимост. Бившите от ДС и БКП. За Русе мога да ги назова - Д. Калчев, Г. Генов и другите от кликата. За Варна не знам, ама местните сигурно са наясно много добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
lyusien
преди 11 години
До 1 Кои *** и корумпирани *** забавят концесионирането на пристанище Варна и така забавят развитието на този град Ако знаеш кои са лобитата -назови ги Не може безкрайно всичко да потъва в анонимности Пристанище Варна е важен транспортен център и ако има концесионер тои ще увеличи оборотите няколко пъти Това значи икономическа активност товари терминали и складове логистични фирми и много много работни местта Увеличение на паричните маси които се въртят в този район и въобще само плюсове за този град
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
FNM
преди 11 години
Ама, аман от формални и непрофесионални статии. Единствената истинска причина Пристанище Варна да не се пуска на концесия е, че лобитата не могат да се разберат дали пристанището да се пусне като едно цяло или да се раздели на отделни терминали, по подобие на Бургас. Е, вероятно има и още една причина - вихрещата се контрабанда и пълненето от това на черните каси...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още