IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работниците от ВМЗ-Сопот се готвят за ефективни стачни действия

Предприятието дължи общо 2,3 млн. лв. без осигуровките

13:11 | 03.12.12 г.
Работниците от ВМЗ-Сопот се готвят за ефективни стачни действия

Работниците от ВМЗ-Сопот започват събиране на подписка за обявяване на ефективни стачни действия, съобщиха от пресцентъра на КНСБ.

Причината за преминаване към крайната стъпка са неизплатените заплати на служителите за последните няколко месеца. Към настоящия момент вече се дължат общо 2,3 млн. лв. без осигуровки. Работниците от военния завод чакат аванс за ноември и заплати за октомври 2012 година. Сметките на завода обаче са запорирани от НАП заради дългове към държавата.

Ръководството на КНСБ в дружеството настоява за спешни мерки от страна на министерството на икономиката, които да гарантират, че до приватизирането на ВМЗ-Сопот, заплатите на всички ще бъдат осигурени.

Още през октомври, когато работниците организираха едночасова предупредителна стачка, министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов заяви, че трайното решение със заплатите във ВМЗ-Сопот е приватизацията на предприятието.

Икономическият министър Делян Добрев дори даде краен срок за раздържавяването до края на ноември. Засега обаче приватизацията се отлага, заради отсрочка, поискана от единствения кандидат-купувач „Емко“ ЕООД.

ВМЗ-Сопот е едно от държавните предприятия, предвидено за приватизация с приоритет. Наскоро обаче правителството призна, че няколко държавни фирми, сред които и заводът в Сопот, може и да не бъдат продадени до края на годината.

Военният завод е в процедура по приватизация от юли, след като държавата се намеси, за да бъдат изплатени част от задълженията към персонала на предприятието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още