IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Сините“ искат отмяна на лиценза за площадката на АЕЦ Белене заради висока сеизмичност

В декларация от "Синята коалиция" твърдят, че реалната сеизмичност в региона е осма степен, а не четвърта

12:22 | 07.12.12 г.
„Сините“ искат отмяна на лиценза за площадката на АЕЦ Белене заради висока сеизмичност

„Синята коалиция“ поиска отнемането на лиценза за площадката на АЕЦ „Белене“ заради високата сеизмичност в региона. Това обяви депутатът Лъчезар Тошев, изчитайки от трибуната на Народното събрание специална декларация на парламентарната група, пише БТА.

Реалната сеизмичност в региона е осма степен, а не четвърта, както твърдеше предишния министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. „Такава сеизмичност може да се предизвика от местен епицентър, без да се взема предвид огнището във Вранча“, се казва още в документа.

„Синият“ депутат припомни земетресението във Вранча през 1977 година, когато разрушенията в България са големи, загинали са и повече от 100 души в Свищов.

Тошев посочи още, че румънските сеизмолози са предупреждавали за възможността за силни земетресения в региона, докато българските им колеги са заявили, че няма такава опасност и са дали одобрение на проекта.

В писмо от 1986 година руски учени също заявяват, че площадката за АЕЦ „Белене“ е с неприемливо висока сеизмичност и предлагат тя да бъде изоставена, допълват още от "Синята коалиция" в своята декларация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
АЕЦ може / и, най-често, така става/ да не изпуска радиация. ТЕЦ ВИНАГИ ИЗХВЪРЛЯ страховити количества СО2.Животът винаги е бил съпътстван от някаква радиация /сигурно, затова се е и изменял, развивал, еволюирал/ но, животните не могат да живеят в атмосфера от СО2. Господин Костов, чувал съм, е собственик на акции тук и там в ТЕЦ-ове и, естествено, е загрижен са собствените си пари. Не знам, колко благосклонно гледа той на всички нас но, най-се радва, че сме потребители на точец, осмърдян на ***. Следователно, неговото мнение не е безпристрастно и, в случая, експертността му е компрометирана от пряка лична заинтересованост /конфликт на интереси/. Затова, учудващо е, как толкова много хора му се връзват. Явно, интелигентен е, и обаятелен...като всяка примамка, хвърлена на рибоците, преди да налапат въдицата.Амин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още