IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има списък на регистрираните търговци за онлайн търговия с храни

В момента се подготвят промените в Закона за храните, заяви директорът на Българска агенция за безопасност на храните Йордан Войнов

13:45 | 10.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Ще има списък на регистрираните търговци за онлайн търговия с храни

Ще има списък на регистрираните търговци за онлайн търговия с храни, като в момента се подготвят промените в Закона за храните, заяви Йордан Войнов, директор на Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ) по време на пресконференция по повод инициативата "Коледата безопасна".

В момента промените са на етап междуведомствено съгласуване, като всички продаващи онлайн пици, домашно приготвена храна и т.н. ще влязат в този списък, който ще бъде обявен в сайта на БАБХ. Наличието в списъка на даден търговец, ще доказва, че той е регистриран и надзираван. 

Търговецът трябва да разполага с интернет страница, на която е публикувана информация за наименование на филмата, седалище и адрес на управление, адрес на обекта за търговия с храни, номер и дата на удостоверението за регистрация на обекта, описание на видовете храни, цена на храните и транспортните разходи.

Търговецът трябва писмено да уведоми Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) по местонахождение на обекта, за да бъде включен в списък на търговците на храни по интернет.

Транспортните средства, с които ще се доставя храната до потребителите трябва да отговарят на изискванията за превоз на храни и да са регистрирани в ОДБХ.

По данни на Комисията за защита на потребителите от началото на 2012 г. има над 1 000 сигнала на потребители.

„Всеки ден чрез агенцията по безопасност на храните осигуряваме сигурност. Няма нищо по-лошо от това да бъде развалена празничната трапеза и празникът да завърши в болницата на системи“, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Според министъра на икономиката Делян Добрев всеки трябва да се обръща към Комисията за защита на потребителите, защото държавата може да защити всеки един потребител.

Йордан Войнов предложи от догодина освен безопасна да се добави и качествената храна. „Около празниците има засилен контрол, така че нашите потребители могат да бъдат абсолютно спокойни. Моята препоръка е да се пазарува от регламентирани места.“

„Детски играчки, проходилки, детски легла, столчета за хранене, скейтбордове и други ще бъдат основен акцент на проверките на Комисията за защита на потребителите“, заяви председателят на Комисията за защита на потребителите Веселин Златев. Той уточни, че националният телефон на потребителите ще работи и по време на празниците, включително за бърза консултация. Телефонът е 0700 111 22.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още