IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическата комисия отхвърли идеята за отмяна на забраната за пушене

Предстои окончателното решение за пушенето да вземе парламентът

12:26 | 18.12.12 г. 2
Икономическата комисия отхвърли идеята за отмяна на забраната за пушене

Присъстващите депутати на няколко пъти напомниха за тази закана, докато Нинова не попита остро какво се гласува днес – законопроектът за туризма или оставката на премиера.

Депутатът от ГЕРБ Емил Димитров защити правата на пушачите, като изтъкна, че те излизат да пушат навън на студа „като животни“. Според него преди приемането на пълната забрана са били осигурени еднакви права на пушачи и непушачи и няма причина сега пушещите да бъдат третирани като второ качество.

На тези думи депутатът от ДПС Рамадан Аталай възрази с репликата, че законът в този си вид беше приет от управляващите. Аталай изтъкна, че не е пушил цигара през живота си, но проблемът сега не е в пушенето, а в това, че ГЕРБ е забъркала каша, от която се чуди как да излезе. Ще останем без министър-председател, ако приемете този закон, напомни и той. Аталай поиска общо становище на Министерския съвет за пушенето на закрито, след като се чуха различни становища на министри.

Точка на дискусията след около час обсъждания сложи депутатът от ДПС Йордан Цонев, който заяви, че всички в залата са запознати с всички аргументи, след което депутатите преминаха към гласуване на спорното предложение.
Независимо, че то беше отхвърлено от комисията, предстои окончателното решение за пушенето да вземе парламентът.

Отмяната на забраната за пушене беше отхвърлена от депутатите от здравната комисия миналата седмица. Здравният министър Десислава Атанасова е категорично против промени в закона. Срещу по-либералния режим се обяви и премиерът Бойко Борисов. А президентът Росен Плевнелиев обяви, че ако поправката мине, ще наложи вето.

В същото време от бизнеса твърдят, че забраната води да драстичен спад в оборотите и около 30% от заведенията вече са фалирали.

Междувременно около сградата на Народното събрание хора излязоха на протест и контрапротест - едните против частичната отмяна на пълната забрана за пушене на обществени места, другите – за.

Единият лагер са граждани от коалиция "България без дим", другият - собственици на заведения, организирани от браншови организации. Застъпниците на пушенето бяха около 100 души, противниците им - трийсетина. Посланията на двата протеста бяха съответно: „Без дим може, без здраве не може" и "Не разделяйте хората, разделете помещенията".

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
slavkovrr
преди 11 години
И от мен, Браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
bel
преди 11 години
Браво на Атанасова за непоколебимосстта и и за това, че не се поддаде на нападките на ресторантьорите, зае правилната позиция и забраната остана в сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още