IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сотир Цацаров беше избран за главен прокурор

Избраният призна, че е получил награда от бившия вътрешен министър и че се е запознал с дело, неподчинено на съда му

21:23 | 20.12.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сотир Цацаров. Снимка: БТА</p>

Сотир Цацаров. Снимка: БТА

Председателят на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров беше избран за главен прокурор с 18 гласа "за", трима против и трима "въздържали се", а останалите две кандидатури не бяха подложени на гласуване, предаде Dnes.bg.

По време на изслушването Цацаров заяви, че се е запознал с материалите по делото за клевета заведено от бившия председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова срещу министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, въпреки че делото дори не е било подсъдно на ръководения от Цацаров съд. Самият Цветанов неколкократно заявяваше, че Цацаров е "любимият" му съдия. 

Преди седмици пловдивския районен съд оправда министъра, мотивите му предизвикаха бурни емоции в юридическите среди.

"Все още запазвам статута си на кандидат за главен прокурор", заяви председателят на окръжния съд в Пловдив, чиято кандидатура за обвинител номер едно беше одобрена от 18 от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) след 11-часово заседание днес.



Цацаров обясни, че финалното решение е на президента Росен Плевнелиев, който трябва да издаде указ за назначаването му след предложение на правителството на съдебната власт.

По време на изслушванията Цацаров призна, че през 2004 г. е получил награда – огнестрелно оръжие, от тогавашния министър на вътрешните работи Георги Петканов. По негови думи обаче наградата му е била връчена за добра административна реформа и улесняване на комуникацията между институциите.

Цацаров бе категоричен, че Законът за МВР позволява той да бъде награден и съответно не вижда нищо нередно в това. „Ако тази награда е свързана с полезни принципи на организацията на работа, това е абсолютно допустимо“.

Най-вероятният нов главен прокурор отказа да коментира процедурата, с която бе избран, с мотива, че не той е избрал правилата за гласуване. През ноември ВСС промени правилата за гласуване и реши гласуването да е по реда на постъпване в деловодството и по електронен път. Кандидатурата на Цацаров бе внесена непосредствено след промяната на правилата и така той си осигури отлична стартова позиция.

Той определи завършилата днес процедура за избор на нов главен прокурор като „доста оспорвана“ и „борба на кандидати и концепции, които заслужават уважение“.

Висшият съдебен съвет излъчи днес своя фаворит за главен прокурор чрез електронно гласуване по реда на гласуване на кандидатурите в деловодството. Така реално на вот бе подложена единствено и само кандидатурата на Сотир Цацаров, а останалите двама кандидати – Галина Тонева и Борислав Сарафов, не разбраха колко от кадровиците на съдебната система ги подкрепят.

„Ние сме в пълна неяснота за това колко от тези, които са ни предложили, са ни подкрепили“, заяви Тонева. Нейната кандидатура и тази на Сарафова бяха предложени от по петима членове на ВСС, а де факто едва шестима души не подкрепиха кандидатурата на Цацаров.

Галина Тонева обясни, че неяснотата около това колко души са подкрепили останалите двама кандидати, е проблем на начина на гласуване, който тя е изтъквала няколко пъти.

И Тонева, и Сарафов заявиха, че все още са обмислили дали ще протестират решението на ВСС. „Не съм мислил. Ще се наспя, ще направя анализ и ще преценя дали се чувствам ощетен“, заяви Борислав Сарафов. Тонева допълни, че на този етап остава на поста си на заместник-главен прокурор ди встъпването в дружност на новия главен обвинител.
Тя обясни, че ще спази обещанието си и след издаването на указа на президента ще подаде оставка и ще остави на преценката на новия топ обвинител дали да я остави в екипа си.

Цацаров от своя страна не коментира еднозначно как ще се почувства, ако Европейската комисия излезе с извънреден доклад за България заради процедурата по избор на главен прокурор. Тази седмица от Брюксел заявиха, че следят с особено внимание избора на нов главен обвинител и не изключиха възможността за нов мониторингов доклад, макар че до този момент такова решение не е взето.

Повече от две трети от членовете на ВСС гласуваха за Сотир Цацаров и спрямо закона той се счита за избран за главен прокурор, заяви Соня Найденова, член на ВСС в отговор на въпрос защо не са били гласувани останалите двама кандидати. Тя не посочи за кой точно закон става дума.

Още новини за Темида четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
melon
преди 11 години
Платените никове коментират. Явно Сотир е добър избор:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
bigiadri
преди 11 години
Всички знаеха ,че този прокурор ще бъде избран. Цялата процедура беше нагласена за това! Повече от ясно е че този нов прокурор е клиентски.Той ще ги спасява и ще замазва всички далавери на политическия елит! Всичко това показва ,че България скоро няма да стане нормална държава! Жалко за нашата РОДИНА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
amanotumnici
преди 11 години
Къде е демокрацията?Беше превзет президентския пост, а сега и независимата съдебна власт. Предстои да се сложи ръка на православната църква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
diado mrass
преди 11 години
Като няма дъжд и градушката помага ...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Защо ли това беше ясно още като го издигнаха?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Internet
преди 11 години
Като падне хунтата от власт, този юнак ше ги спасява поединично и групово
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още