IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко струва АЕЦ „Белене“?

Трудно може да бъде направена точна оценка и поради факта, че проектът излиза далеч извън сферата на икономиката

08:51 | 15.01.13 г. 184
Колко струва АЕЦ „Белене“?

Каква е цената на втората ядрена централа у нас, която трябва да бъде построена край Белене, не е ясно броени дни преди референдума, който трябва да реши съдбата й.

В понеделник (14 януари) в ефира на bTV Румен Овчаров направи сметки, според които цената на централата е максимално 6 млрд. евро. „Това е всичко с индексациите, както и изграждането на електропреносната мрежа, чиято цена е около 500 млн. евро“, обясни Овчаров.

Според тези изчисления това е най-евтиният ядрен проект в света, гласи тезата на „червените“. Подобно мнение изказа и лидерът на БСП Сергей Станишев в специална декларация пред Народното събрание в края на миналата седмица. В нея той обясни, че централата ще се изплати само след 10 години.

Отговорът беше спешен брифинг на министър Делян Добрев, който обясни, че това е „фантасмагория“ и при цена от 10,3 млрд. евро централата трябва да печели по 3 млрд. евро годишно, за да се изплати.

Цената от 10 млрд. евро беше потвърдена и от депутата от ГЕРБ Диан Червенкондев, който е и председател на парламентарната комисия, натоварена да разследва проекта АЕЦ „Белене“. Той обясни, че страната ни не може да си позволи този ресурс и ще трябва да изтегли кредит. Или с други думи ще трябва да плати и лихва, която ще бъде най-малко 1 млрд. лева, по думите на Червенкондев.

Къде е истината?

Трудно може да бъде направена оценка колко струва изграждането на втората ядрена централа у нас, особено и поради факта, че проектът далеч излиза извън сферата на икономическите оценки. От една страна предишните управляващи са тези, които са водили преговорите и могат да посочат записаното, дори и в засекретените договори.

Сегашните управляващи пък цитират доклада на независимия консултант, нает да направи анализ на проекта – британската банка HSBC.

Ако погледнем изявленията на самата руска компания, натоварена с изграждането на ядрения блок - „Атомстройекспорт“, преди малко повече от година коментарите бяха, че цената на АЕЦ „Белене“ е 6,3 млрд. евро. Сергей Кириенко обясни, че в края на ноември 2010 година са били подписани документи, според които централата е трябвало да бъде изградена за 6,7 млрд. евро, но по-късно цената е намалена до 6,4 млрд. евро.

През март 2011 година Кириенко заяви: „6,3 млрд. евро е нашата фиксирана цена до 2017 година. Нашата позиция не е променена, но сме готови на различни варианти за развитие на събитията, в това число и при нефиксирана цена“.

Това всъщност е едно от малкото изявления на руската страна, в което посочват някаква цена на проекта. Година по-късно правителството предложи да се откажем от проекта и Народното събрание одобри тази идея.

Броени месеци преди отказа на България да строи „Белене“ от „Атомстройекспорт“ обясниха още, че все пак смятат проекта за рентабилен, тъй като цената на реакторите е била договорена предварително, когато цените били по-ниски.

Колкото до един от основните проблеми на проекта – финансирането, Москва официално предложи да финансира изграждането на централата, но при запазване на дял от 51% в нея.

От руската компания обаче признават, че втората ядрена централа вече е политически, а не икономически въпрос. „Съдбата на АЕЦ „Белене“ зависи най-вече от текущата политическа ситуация в България“, заявяват от „Атомстройекспорт“ в края на 2011 година.

При всички случаи обаче не е ясно какво точно се включва в която и да било сметка – и на руската страна, и на БСП, и на ГЕРБ. Дотук признатите разходи по проекта са около 1 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

107
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 11 години
"Предвид съдбата на 3-4 блок, никак не е очевидно"- знаеш ли че при затварянето им руснаците не защитиха собствената си технология ? Тогава най-големият им защитни и лобист бяха AREVA !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
106
rate up comment 0 rate down comment 3
vzhekoff
преди 11 години
5.По данни от тук: http://***.mi.government.bg/files/useruploads/files/epsp/buletin_energy_2012&annex.pdf общото производство на ЕлЕнергия от ТЕЦ за 2011 г. е 25.15 ТВч, докато в лъжливата таблица то е предвидено максимум 25.8 ТВч, с включените 310МВт от Бобов дол - излишно е да се казва, че потенциалът за производство на ТЕЦ е достигнат, не случайно някои се натискат за газова централа или за 500МВт нови мощности в Мариците6. Тезата за спад на консумацията поради "внедряване на енергоспестяващи технологии" се оборва от факта, че докато за 2010 имаме 38,3ГВч вътрешно потребление, то в 2011 (при това в разгара на кризата) вече са 40ТВч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
105
rate up comment 3 rate down comment 1
tootsie
преди 11 години
като са толкова сигурни в цената от 6,7 милярда евро на централата лицата Р.Овч.,С.Ст.,Р.П. и др. от тази кохорта да ипотекират имуществото на Партията майка и собствените си имоти (а те са на стойност много над горната стойност) и да си построят АЕЦ Белене.Халал да им е огромната печалба,която ще реализират- заслужават си я хората. Не разбирам само защо толкова се напъват целия български народ да разпределя "печалбата", а не си я поделят само господата от БСП, както обикновено са свикнали да правят,когато има далавера.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
104
rate up comment 0 rate down comment 3
vzhekoff
преди 11 години
Сега малко коментари по повод на неграмотната статийка от Дневник, тръгваме с явните лъжи и манипулации:1. По ТЕЦ Бобовдол се дава мощност 370 МВт. Тецът (авторът на таблиццата явно и интернет не ползва дори) има 3 блока по 210 МВт, два от които са спрени, а вероятно скоро ще спрат и 3-я. При всички пооожения няма как да се получи 370 МВт, максимумът е 210 и то не през цялата година2. АЕЦ Козлодуй - дава се срок на работа поне 2030 г. при положение, че 5 блок има срок до 2017-та, откъде още 13 години - въпрос на договорки. Предвид съдбата на 3-4 блок, никак не е очевидно3. От ВЕЦ, е дадено прогнозно производство 4.7-5.0 ТВч/Г, но ако през 2010 имаме 5.2ТВч, през 2011 е едва 1.3ТВч или 4 пъти по-малко. Ще рече, че е силно неустойчиво.4. Не става ясно дали в колонката за ВЕЦ се включва и ПАВЕЦ, която е балансна мощност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
103
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 11 години
Хахаххах - за справка - България е член на НАТО и на ЕС : най-богатата и най-проспериращата част от човечеството . Най-големият и геополитически ефект е да се завърне в зоната на Руско влияние - вие нормални ли сте ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
102
rate up comment 1 rate down comment 2
sonka.74
преди 11 години
Истината е, че от АЕЦ Белене ще има не само икономически, но и и геополитически ефекти. Затова и решението на управляващите е такова нестабилно и колебаещо се. Явно отвън натискът е огромен. Но за да решим как да гласуваме на референдума се нуждаем само от факти, без политика. http://***.facebook.com/IstinataZaAecBelene
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
101
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 11 години
между другото - повечето прогнози са 2015-2020 цените на ВЕИ да са пазарни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
100
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 11 години
п.п. Козлодуй може да работи до 2030 г. - трябва да се смени обаче паро-генератора . По принцип АЯЯ може да даде лиценз за 10г. , и след това наново се пре лецензира . А за ВЕИ - смел си с констатациите но може ли да прогнозираш къде ще са като развитие след 10 г. ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
99
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 11 години
Мви , чета повечето ти коментари с удоволствие . Но схемичката : ние договаряме процентите и комисионните , а вие плащате сметката с RWE не сработи . Сега директно ни я пробутват на нас ! Мерси - няма нужда .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
98
rate up comment 0 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 11 години
@bgMan, значи става ясно колко задълбочено си се информирал по въпроса, преди да започнеш систематично да изливаш мнението си по въпроса! Такива статии пълнят медиите от години, а техните автори не пропускат да се покажат и по неспирните дискусии из телевизиите! Търси ги около Никола Газдов!Статията повтаря куп познати тези с доста спорни аргументи, дори се опира на откровени лъжи, като напр. таблицата Потенциал на инсталираните мощности в Р.Б., където Козлодуй е упоменат с период на експлоатация след 2030 г.!!! С оглед отношенията ни с Атомстройекспорт към момента, доста смело е да се очаква Козлодуй да работи дори след 2020 г.! Толкова надеждни са и прогнозите му за старите ТЕЦ-ове!Говори се, че без ток няма да останем! ABER NATURLICH! Авторът обаче свенливо пропуска на каква цена! ВЕИ? Над 500 лв/МВч? BITTE! Ама щели да поевтинеят? А дано, ама надали!Ще можем без АЕЦ разбира се! Ние и без селско стопанство можем, и без заводи, дет се вика, тя България и без нас може! Хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още