IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко струва АЕЦ „Белене“?

Трудно може да бъде направена точна оценка и поради факта, че проектът излиза далеч извън сферата на икономиката

08:51 | 15.01.13 г. 184
Колко струва АЕЦ „Белене“?

Каква е цената на втората ядрена централа у нас, която трябва да бъде построена край Белене, не е ясно броени дни преди референдума, който трябва да реши съдбата й.

В понеделник (14 януари) в ефира на bTV Румен Овчаров направи сметки, според които цената на централата е максимално 6 млрд. евро. „Това е всичко с индексациите, както и изграждането на електропреносната мрежа, чиято цена е около 500 млн. евро“, обясни Овчаров.

Според тези изчисления това е най-евтиният ядрен проект в света, гласи тезата на „червените“. Подобно мнение изказа и лидерът на БСП Сергей Станишев в специална декларация пред Народното събрание в края на миналата седмица. В нея той обясни, че централата ще се изплати само след 10 години.

Отговорът беше спешен брифинг на министър Делян Добрев, който обясни, че това е „фантасмагория“ и при цена от 10,3 млрд. евро централата трябва да печели по 3 млрд. евро годишно, за да се изплати.

Цената от 10 млрд. евро беше потвърдена и от депутата от ГЕРБ Диан Червенкондев, който е и председател на парламентарната комисия, натоварена да разследва проекта АЕЦ „Белене“. Той обясни, че страната ни не може да си позволи този ресурс и ще трябва да изтегли кредит. Или с други думи ще трябва да плати и лихва, която ще бъде най-малко 1 млрд. лева, по думите на Червенкондев.

Къде е истината?

Трудно може да бъде направена оценка колко струва изграждането на втората ядрена централа у нас, особено и поради факта, че проектът далеч излиза извън сферата на икономическите оценки. От една страна предишните управляващи са тези, които са водили преговорите и могат да посочат записаното, дори и в засекретените договори.

Сегашните управляващи пък цитират доклада на независимия консултант, нает да направи анализ на проекта – британската банка HSBC.

Ако погледнем изявленията на самата руска компания, натоварена с изграждането на ядрения блок - „Атомстройекспорт“, преди малко повече от година коментарите бяха, че цената на АЕЦ „Белене“ е 6,3 млрд. евро. Сергей Кириенко обясни, че в края на ноември 2010 година са били подписани документи, според които централата е трябвало да бъде изградена за 6,7 млрд. евро, но по-късно цената е намалена до 6,4 млрд. евро.

През март 2011 година Кириенко заяви: „6,3 млрд. евро е нашата фиксирана цена до 2017 година. Нашата позиция не е променена, но сме готови на различни варианти за развитие на събитията, в това число и при нефиксирана цена“.

Това всъщност е едно от малкото изявления на руската страна, в което посочват някаква цена на проекта. Година по-късно правителството предложи да се откажем от проекта и Народното събрание одобри тази идея.

Броени месеци преди отказа на България да строи „Белене“ от „Атомстройекспорт“ обясниха още, че все пак смятат проекта за рентабилен, тъй като цената на реакторите е била договорена предварително, когато цените били по-ниски.

Колкото до един от основните проблеми на проекта – финансирането, Москва официално предложи да финансира изграждането на централата, но при запазване на дял от 51% в нея.

От руската компания обаче признават, че втората ядрена централа вече е политически, а не икономически въпрос. „Съдбата на АЕЦ „Белене“ зависи най-вече от текущата политическа ситуация в България“, заявяват от „Атомстройекспорт“ в края на 2011 година.

При всички случаи обаче не е ясно какво точно се включва в която и да било сметка – и на руската страна, и на БСП, и на ГЕРБ. Дотук признатите разходи по проекта са около 1 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

137
rate up comment 1 rate down comment 2
vzhekoff
преди 11 години
Ако ме питаш за личното ми мнение - продажбата на ЕРП-тата бе углавно престъпление. По мое мнение ЕРП можеха да се "раздържавят" като се направи публично дружество с 33% държавна собственост, на която обаче принципал да е НОИ и в частност държавният пенсионен фонд, 49% се продават на стратегически инвеститор, а остатъкът се пуска на БФБ, като никой от двата големи собственика няма право да си надхвърля собствеността. Но това е утопия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
136
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Не чух никакви числа аз, за това което ме интересува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
135
rate up comment 1 rate down comment 2
vzhekoff
преди 11 години
Успех на теб, очевидно за теб 2 числа в НСИ, зад които не се знае каквостои, са повече от целия доклад на МИЕТ. Очевидно ти с аргументи не можеш да спориш :) Не съм член ни на Позитано, ни на Герб, аз съм обикновен инженер и икономист с две висши образования, едното немско :) Работя с числа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
134
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 11 години
Ама ще бъдем "енергиен център на Балканите" Ха-ха-ха-ха . Енергиен център без собствени суровини , без собствена технология .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
133
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Дата, аз разбрах едно единствено нещо и то със сигурност. Правим АЕЦ за да може, да даваме ЕФТИН ток на държавите около нас. Нашето население ще плаща ток на цени - германски,хърватски или там каквато е собствеността на ЕРП-тата в момента, която е много размита между другото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
132
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 11 години
ха-ха-ха-ха-ха Данните на НСИ не ми харесват - не ги признавам . Това вече е върхът . Е как да спори с вас човек ? Доводи , данни - няма значение колко са официални - не ни харесват - не ги признаваме . Това : БАН , НСИ - няма значение . Важно е какво казват от "Позитано" 20 . Успех на референдума . Ха-ха-ха-ха-ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
131
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 11 години
само част от това, което си писал има отношение към това, което аз питах. Главния въпрос е: каква ще е цената НЕ за ЕРП-то, а ЗА хората и фирмите, СЛЕД като мине ПРЕЗ ерп-то. Знаеш ли мен колко ме топли, че изнасяме ток, след като тези, които са облагодетелствани от това са шепа хора, а кредитите ще ги плащаме ние + цената на тока определена определена по МОНОПОЛНА, а не ПАЗАРНА цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
130
rate up comment 1 rate down comment 2
vzhekoff
преди 11 години
Като гледам спора чии данни са по-верни - на НСИ или на МИЕТ и се сещам за вица - колко е средната температура в болницата - 36.6 градуса - 40 в болничните стаи и 20 в моргата :) Те така и с меренето на енергията от НСИ. За болните питай болницата, а за ел-енергията - НЕК, МИЕТ или който и да е друг, иначе рискуваш да получиш средна температура...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
129
rate up comment 1 rate down comment 2
vzhekoff
преди 11 години
Как да видиш цени на внос от Турция или наоколо, изключая Румъния, като изнасяме за всички освен за последната. (Айде износът на Турция е деликатна тема). От Гърция не можеш да внесеш, нито от Македония, нито от Косово, нито от Сърбия, нито (засега) от Турция - просто са скъпи и имат дефицит. Без съмнение износът на енергия от БГ подкрепя и вътрешните цени. Това е трудно да се прецени точно с колко, но най-малкото поради простия факт, че се постига по-голямо натоварване на мощностите - т.е. при еднакви фиксирани разходи цената на стоката е по-ниска, когато производството е по-високо. ЕРП нямат пряко отношение към наличието/отсъствието на АЕЦ-Белене. Разбери едно нещо - имаме потенциал за износ и изнасяме колкото можем, обаче примерно миналата зима износът спря поради липса на мощности. Представи си ако ВЕЦ, които са с основен принос във ВЕИ ти дават само 1/4 от потенциала, Фотоволтаиците зиме по принцип са нискоефективни, липсващи 2 реактора от Козлодуй - няма как да имаш ниска цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
128
rate up comment 1 rate down comment 2
rumen221
преди 11 години
КАКВО НЕ РАЗБИРА МАСОНА ДОБРЕВЧЕ ВСЯКА ВЛАСТ, ВЪВ ВСЯКА ДЪРЖАВА:- Осигурява благоденствие и просперитет на народа си...!!!- За горното е нужно рентабилно производство...- За рентабилно производство са нужни сигурни доставки на евтини суровини и ЕНЕРГИЯ...Базовата енергетика, в лицето на Козлодуй и Белене са гаранция за сигурна и евтина енергия...- Кое, по-точно, от горната логична (ПРИЧИННО-СЛЕДСТВЕНА) последователност не е понятна...???ДОБРЕВ ОБАЧЕ ДЕМОНСТРИРА НЕРАЗБИРАНЕ ИЛИ КОРУМПИРАНОСТ- И В ДВАТА СЛУЧАЯ ТРЯБВА ДА СИ ХОДИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още