IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко струва АЕЦ „Белене“?

Трудно може да бъде направена точна оценка и поради факта, че проектът излиза далеч извън сферата на икономиката

08:51 | 15.01.13 г. 184
Колко струва АЕЦ „Белене“?

Каква е цената на втората ядрена централа у нас, която трябва да бъде построена край Белене, не е ясно броени дни преди референдума, който трябва да реши съдбата й.

В понеделник (14 януари) в ефира на bTV Румен Овчаров направи сметки, според които цената на централата е максимално 6 млрд. евро. „Това е всичко с индексациите, както и изграждането на електропреносната мрежа, чиято цена е около 500 млн. евро“, обясни Овчаров.

Според тези изчисления това е най-евтиният ядрен проект в света, гласи тезата на „червените“. Подобно мнение изказа и лидерът на БСП Сергей Станишев в специална декларация пред Народното събрание в края на миналата седмица. В нея той обясни, че централата ще се изплати само след 10 години.

Отговорът беше спешен брифинг на министър Делян Добрев, който обясни, че това е „фантасмагория“ и при цена от 10,3 млрд. евро централата трябва да печели по 3 млрд. евро годишно, за да се изплати.

Цената от 10 млрд. евро беше потвърдена и от депутата от ГЕРБ Диан Червенкондев, който е и председател на парламентарната комисия, натоварена да разследва проекта АЕЦ „Белене“. Той обясни, че страната ни не може да си позволи този ресурс и ще трябва да изтегли кредит. Или с други думи ще трябва да плати и лихва, която ще бъде най-малко 1 млрд. лева, по думите на Червенкондев.

Къде е истината?

Трудно може да бъде направена оценка колко струва изграждането на втората ядрена централа у нас, особено и поради факта, че проектът далеч излиза извън сферата на икономическите оценки. От една страна предишните управляващи са тези, които са водили преговорите и могат да посочат записаното, дори и в засекретените договори.

Сегашните управляващи пък цитират доклада на независимия консултант, нает да направи анализ на проекта – британската банка HSBC.

Ако погледнем изявленията на самата руска компания, натоварена с изграждането на ядрения блок - „Атомстройекспорт“, преди малко повече от година коментарите бяха, че цената на АЕЦ „Белене“ е 6,3 млрд. евро. Сергей Кириенко обясни, че в края на ноември 2010 година са били подписани документи, според които централата е трябвало да бъде изградена за 6,7 млрд. евро, но по-късно цената е намалена до 6,4 млрд. евро.

През март 2011 година Кириенко заяви: „6,3 млрд. евро е нашата фиксирана цена до 2017 година. Нашата позиция не е променена, но сме готови на различни варианти за развитие на събитията, в това число и при нефиксирана цена“.

Това всъщност е едно от малкото изявления на руската страна, в което посочват някаква цена на проекта. Година по-късно правителството предложи да се откажем от проекта и Народното събрание одобри тази идея.

Броени месеци преди отказа на България да строи „Белене“ от „Атомстройекспорт“ обясниха още, че все пак смятат проекта за рентабилен, тъй като цената на реакторите е била договорена предварително, когато цените били по-ниски.

Колкото до един от основните проблеми на проекта – финансирането, Москва официално предложи да финансира изграждането на централата, но при запазване на дял от 51% в нея.

От руската компания обаче признават, че втората ядрена централа вече е политически, а не икономически въпрос. „Съдбата на АЕЦ „Белене“ зависи най-вече от текущата политическа ситуация в България“, заявяват от „Атомстройекспорт“ в края на 2011 година.

При всички случаи обаче не е ясно какво точно се включва в която и да било сметка – и на руската страна, и на БСП, и на ГЕРБ. Дотук признатите разходи по проекта са около 1 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

77
rate up comment 2 rate down comment 6
vzhekoff
преди 11 години
Настоящата цена на Козлодуй е около и под 12 лв./МВтчНяма какво да се коментррира при такава нагла лъжа още в началото.Друг въпрос към останалите - колко ще струва токът от ТЕЦ, когато почнат да си плащат и въглеродните квоти ? А Знаете ли докога има въглища в маришкия басейн. При откриване на производството се е смятало за 60 г., сега по различни мнения - 80 г. и пак зависи от интензивността на производство. Да не говорим, че т.нар лигнити са си наполовина кал. Очаква се основните жили да приключат след 20-30 г. Което от друга стране лично ме съмнява, но е факт че във ФРГ въглищата вече са доста поизчерпани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 6 rate down comment 5
user##
преди 11 години
Уважаеми колеги коментиращи "инвестори",моля ако някой има повече информация да даде такава относно доклада на HSBC... понеже това което виждам е, че при настояща цена от Козлодуй от 50лв/MWh, за Белене се дава прогноза от EUR 98/MWh. Това е в пъти по-скъпо от всички ТЕЦ, ВЕЦ и дори от някои когенерации (които са доказано не-особено ефективни, респ. евтини) според доклада на дейността на НЕК за 2011г. Съжалявам, но при тази цена токът от Белене ще си го ползваме само в БГ-то, понеже "навън" няма кой да купува толкова скъпо . С две ръце против.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 7 rate down comment 8
Императорът
преди 11 години
И двете цифри, цитирани в статията, са верни. Как тъй?Елементарно. Просто правете разлика между реална цена и бойкоборисова цена. Хората от "Атомстройекспорт" казва колко струва реакторът, ГРОБ си слагат надценка толкова, колкото се надяват да откраднат, ако Българският народ ги принуди да строят и - разбира се - ако е достатъчно ***, за да ги остави на власт. Да напомним, че бойкоборисов неотдавна построи 2.4 км отсечка на метрото за 85 000 000 евро, докато цялата нова линия - 11 км струваше малко над 400 000 000 лева.За икономическата изгода на Белене - за да говорим за такава, първо трябва да кажем къде отиват парите от бюджета сега. Над 3 милиарда на година отиват за издръжка и развъждане на отказващите да учат, работят и спазват законите ***. Отделно данъкоплатците хранят най-голямата държавна администрация спрямо броя на населението в цяла Европа, а може би и на светът. Та защо ГРОБ не кажат - каква е рентабилността на тяхната инвестиция в ***? Защото ако погледнем РЕАЛНАТА цена, предоставена от руската компания,очевидно е, че тъмномургавият електорат ГРОБ е изял и изпил АЕЦ Белене, откак бойкоборисов и хунтата му са на власт.Пари за нова енергийна мощност, която ще гарантира енергийната ни независимост за 50 години напред - няма.Пари за развъждането на ***, които не си плащат тока - винаги има.Всичко е въпрос на приоритети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 3 rate down comment 3
isuxandu
преди 11 години
Ти го твърдиш на базата на какво?Аз го твърдя на базата на доклад на американското правителство относно новите технологии за производство на syngas.И друго ти откъде знаеш след 20 год. братушките на каква цена ще продават ядреното гориво?Докато за тецовете сами си ги копаем въглищата.На мен с моят *** акъл ми се вижда малко нереално да се правят някакви сериозни прогнози специално за цената на ЯГ и най-вече на ОЯГ за такъв дълъг период от време.Козлодуй много си го харесвам, ама все си мисля един сценария, терористичен атентат в него...с нашите служби...и какво остава от БГ?!?И не е въпроса толкова в себестойността на тока ами в другите таксички, които го натоварват.За мен лично всичко трябва да е на пазарен принцип.Тогава ще се види от какви мощности има нужда, защото пазарът сам ще си намери равновесна точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 6 rate down comment 4
vzhekoff
преди 11 години
Кой каза, че цените от Белене няма да са по-евтини от цените на бъдещите тецове ? Ти го казваш, аз обаче твърдя обратното - имаме "стар АЕЦ, който при това не е на 30 г., защото 6 блок напрме е на 20 г. Този АЕЦ дава ток 3-4 пъти по-евтин от тока на ТЕЦ-овете. Питам тогава, защо да не си построя нов АЕЦ, за който дават време на експлоатация между 40 и 50 г., при положение, че на 20-тата година той ще ми дава 3-4 пъти по-евтин ток от текущите ТЕЦ-ове ? Много ви е неизгоден "Козлодуй" - бил изключение - за мен пък не е изключение - за мен скъпите тецове са правило - виж на Костов американския тец - над 10 пъти по-скъп ток !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 3 rate down comment 1
isuxandu
преди 11 години
Ел. ефективността на АЕЦ е между 30-40%.IGCC(Integrated gasification combined cycle)- газова турбина захранвана със syngas от лигнитни въглища+оползотворяване на изгорелите газове от турбината= 45-60%.От въглища в syngas и оттам в ICE(двигател с вътрешно горене) ~40%Горе долу е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 0 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 11 години
Айде лека вечер от мен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 0 rate down comment 4
Chick-Chirick
преди 11 години
Предполагам, че написаното от теб се базира на официално прессъобшение на RWE, което съм пропуснал дай линк. Другото са само приказки според мен без факти. Професионален, доказан инвеститор се оттегля от атомни проекти без да има финансови проблеми, а лаици решават на референдум за стратегическото развитие на атомната си енергия. Да прав си не съм чел такова нещо и ми е трудно да проумея защо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 5 rate down comment 5
sotiro
преди 11 години
"Кой ТЕЦ е по-ефективен от АЕЦ-а ?" Ами то на такъв *** въпрос кой да ти отговори. От кой АЕЦ? Или смяташ, че АЕЦ строен преди 30 години и сега имат еднаква цена. Ако не си забелязал цените за 30 години се променят. Цените на Белене няма да имат нищо общо с цените на Козлодуй, да ти кажа, щото от въпроса ти излиза, че си мислиш, че всички АЕЦ все евтин ток дават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 1 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 11 години
Аз си мисля, че за Белене ще се търси средно решение някакво, а те никога не са изгодни за тези които плащат. За сега това ми се струва най-възможният сценарий, демек нов блок на старата централа. Може и да е вариант, ако трябва да се плаща неустойка, ама кой ти казва братче. То ако така наречените икономически закони имаха наистина някаква власт, то нямаше смисъл от лобиисти. Политиката кара влака, а политиците са твърде непредвидими- поне за мен. Това със свободни пазари и други балалайки ...Линка ти е добър знам за това проучване, те в немско и по новините казаха за него, аз от там разбрах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още