IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината от фирмите у нас наемат управленски кадри, според проучване

Петролният сектор и недвижимите имоти са сферите, които са най-активни на пазара на труда, сочи глобалното изследване на „Антал Интернешънал”

12:01 | 16.01.13 г.
Половината от фирмите у нас наемат управленски кадри, според проучване

Половината (51%) от компаниите в България наемат управленски кадри, което е малко по-високо от средното ниво от 47% в световен мащаб. Това е един от изводите на глобалното проучване за тенденциите при набиране и освобождаване на управленски персонал в световен мащаб по глобален проект (Global Snapshot) на международната компания за подбор на мениджърски и ключов персонал „Антал Интернешънал”.

Тя е попитала над 17 000 организации в 52 страни по света дали наемат управленски персонал в момента, планират ли да наемат през следващото тримесечие, освобождават ли ръководни кадри сега и какви са намеренията им за следващите периоди на развитие. 

Секторите, които се представят изключително добре и са най-активни на пазара на труда в страната, са недвижими имоти, където 89% от организациите са заявили, че наемат кадри в момента и нефтеният сектор, в който 62% от работодателите заявяват нужда от нови попълнения в екипите си.

Процентът български компании, които освобождават персонал на този етап, е 32%, което е доста над прогнозираните 23% от предходното проучване. Оптимистичните прогнози сочат, че този процент се очаква да спадне до 26 на сто в близко бъдеще, което ще направи пазара на труда по-улегнал и спокоен.

Пазарите на труда в страните от Централна и Източна Европа са със сходни показатели като 52% от полските и 53% от румънските компании също са в процес на търсене на нови професионалисти в екипите си. Тези стойности са малко по-виоки от средните за света 47%, сочи анализът.

„Въпреки устойчивия спад в процента на фирмите, които наемат персонал, стабилният спад на процента на организациите, освобождаващи такъв, от 20% през април до 18% през август и 16% през декември, подсказва, че работната среда се стабилизира и предлага по-голяма сигурност на служителите в дългосрочен план. Ситуацията с младите таланти е по-скоро на "изчакване". Има предпоставки, че нещо позитивно ще се случи, но засега преобладават търпението и очакването”, коментира Тони Гудуин, главен изпълнителен директор на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още