IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на юни трябва да е готова националната програма за ПЧП

Министерството на финансите трябва да разработи и публичен регистър на публично-частно партньорство

11:52 | 18.01.13 г.
До края на юни трябва да е готова националната програма за ПЧП

До края на първото полугодие министърът на финансите трябва разработи националната програма за публично-частно партньорство (ПЧП), на базата на която ще се реализират съвместни проекти на държавата и обищините и бизнеса.

Това предвижда обнародваната в днешния брой на Държавен вестник подзаконова нормативна рамка на Закона за публично-частното партньорство, който влезе в сила от 1 януари.

В правилника за прилагането на закона е записано, че националната програма трябва да бъде одобрена от Министерския съвет най-късно до края на юни, или 6 месеца преди началото на новия програмен период (2014 – 2020 г.), откогато се предвижда документът да влезе в действие. Това означава, че програмата трябва да бъде готова до края на мандата на това правителство.

В изпълнение на стратегията за публично-частно партньорство трябва да се подготви и оперативен план за всяка година от следващия програмен период, с който ще се прави разчет на необходимите публични средства за изпълнението на предвидените за реализация чрез ПЧП проекти.

Министерството на финансите се предвижда да поддържа публичен регистър на ПЧП, в който ще бъдат включени националната програма и оперативните планове, всички проекти, предвидени за осъществяване чрез ПЧП, решенията за откриването на процедури за определяне на частни партньори, обявленията за самите процедури, сключените договори, финансово-икономически анализи, както и отчетите за изпълнението на програмата и оперативните планове.

Предложенията за публично-частни проекти ще се внасят за одобрение във финансовото министерство като част от бюджетната процедура. Предложения може да прави всяко заинтересовано лице, стига да ги мотивира с финансово-икономически и правен анализ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още