IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джим Роджърс: Обмислям да инвестирам в България

Това е страната на Балканите, която изглежда, че върви към промяна, споделя известният инвеститор в радио интервю

14:36 | 18.01.13 г. 40
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Прочутият инвеститор Джим Роджърс. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Прочутият инвеститор Джим Роджърс. Снимка: Ройтерс

България е единствената страна на Балканите, към която Джим Роджърс има непосредствен инвестиционен интерес.

В интервю за Gold Radio Cafe от 17 януари милиардерът инвеститор споделя последните си инвестиционни планове, като наред с перспективни според него пазари като Мианмар, Китай и Русия, той споменава и България.

На въпрос дали вижда някаква положителна промяна на Балканите, където ситуацията никога не е била особено розова, Роджърс коментира, че наистина вижда една страна, която изглежда, че върви към промяна.

„Обмислям да инвестирам в България. Всъщност неотдавна си отворих сметка там... За момента освен в България нямам други планове в региона“. Джим Роджърс все пак допълва, че не би имал нищо против да инвестира и в Турция.

„Мианмар или Бирма е със сигурност вълнуващо място за бизнес“, казва Роджърс. „Китай се отвори преди 30-35 години и това беше една изключително успешна приказка. Мианмар е същото място, което Китай беше тогава“.

„За мое собствено учудване друго място, където се оглеждам за инвестиции, е Русия. Бях скептичен към страната през последните 47 години, откакто за първи път стъпих там. Сега искам да инвестирам в Русия. Виждам, че страната си е променила отношението към капитализма“, коментира още Роджърс.

Джим Роджърс е започнал да търгува на фондовите пазари с 600 долара през 1968 г. През 1973 г. стартира Quantum Fund с легендарния инвеститор Джордж Сорос. За 10 години от стартирането на фонда двамата успяват да постигнат доходност от 4200%, като за същия период S&P 500 печели едва 47%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 9 rate down comment 1
Jay Gould
преди 11 години
И Майкъл Чорни откри една сметка в България с $ 8 милиона, но така и не може да си ги вземе. ;) Аз съм убеден, че четейки тази статия, много хора във властта потриват ръце и казват "Ела пиле, само ни ела!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 2
melon
преди 11 години
Някои с пари не са само за оплюване, а и за затвора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 17 rate down comment 9
Батко Пешо
преди 11 години
Мили момченца и момиченца смятах ви за по умни и с повече опит.Никой нищо няма да инвестира.идват избори.Толкова глупости ще се изпишат и изприказват че ако това можеше да се превърне в ток не само Белене няма да ни трябва но и Козлодуй.До изборите ще се строят заводи ще се увеличават пенсии и доходи ще се отварят работни места ще се вкарват крадци и мошеници в затворите ще идват вели инвеститори дори от Марс.България ще бъде удавена от порой простотии от всякаква бездарна *** с апетити за властта.Предстоят дни в която на простата корумпирана бездарна и крадлива *** ще удави страната в порой от небивалици.А вие ако искате им вярвайте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 3
SEBULBA
преди 11 години
Защото чака резултатите от референдума! Човека засега само си е открил сметка и е превел 6 милиарда по нея, да са му наръки за строежа на Белене!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 8
LuckyYou
преди 11 години
Каролев, Бойко няма как да пусне хора като Роджърс в България, не ние. Котараците няма да има какво да ядат (според него)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 0
neduded
преди 11 години
Чудесна реклама за България! Още миналият Септември Джим Роджърс отличи България като добра инвестиционна дестинация, чудесно e че отновo ни споменава. Следя изказванията му вече 4-5 години - не всичко уцелва като тайминг (американският долар още не е загубил драстично стойността си), но в откриването на дългосрочни трендове е ненадминат- селскостопанска земя, скъпоценните метали, commodities и прочие. Всички го споменават заради инвестиционния фонд със Сорос, но от инвестициите през 90-те в Африка и в ценни метали човека неправи не по-малко пари преди да стане модерно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 0
novak li sam
преди 11 години
От интервюто аз оставам с впечатлението, че Джим Роджърс още не е решил дали да инвестира в България, защо всички приехте, че е така? Надявам се да инвестира колккото се може повече средтсва и колокото се може по-скоро. Но засега на него само му изглежда, че страната върви към промяна. Когато е сигурен в това, тогава ще инвестира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 5
SEBULBA
преди 11 години
Джим Роджърс ще строи "Белене" ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 30 rate down comment 6
vladimir.karolev
преди 11 години
Изгонете, не ни трябват такива хора. Оплюйте всеки човек с пари. После се върнете да живеете в пещерите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 11
LuckyYou
преди 11 години
Между другото не бива да забравяте, Роджърс е брилянтен спекулант. Открил си е сметка наскоро, защото е разбрал за либерализирането на закона за късите продажби. Мисля че помните, че той и Сорос са специалисти именно в разрушаването на фирми!!!! Така че не бих се учудил, виждайки това корумпирано правителство, какво точно има предвид под "инвестирам" в България. Може да има предвид точно разрушаването на икономиката и. Не знаем какво му се върти в главата на този човек :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още