IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Местата в столичните градини ще се увеличат с едва 2 хиляди до една година

До пролетта на 2014 година в столицата ще бъдат построени 17 нови забавачки

15:59 | 24.01.13 г.
Местата в столичните градини ще се увеличат с едва 2 хиляди до една година

До пролетта на 2014 година в София ще бъдат изградени 17 нови детски градини. Осем от тях ще бъдат финансирани от допълнителните 30 млн. лева, които правителството отпусна, а останалите - от бюджета на Столична община, заяви за Investor.bg зам.-кметът по инфраструктурата на столицата Ирина Савина.

Тя посочи, че местата, които ще бъдат осигурени в тях, са 2 хиляди.

Припомняме, че през учебната 2012/2013 година над 16 хиляди деца останаха извън общинските детски ясли и градини само в София.

Бюджетът на Столична община сега залага 15,5 млн. лв. за обекти в столицата, а за градовете Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, Русе и Стара Загора средствата са 15 млн. лв. по държавния бюджет.

Савина обясни, че новите детски заведения в столицата ще бъдат разположени в специално избрани квартали на града, в които според предварителни разчети, има остър недостиг от свободни места. Изборът е съобразен и с други важни фактори като свободните налични терени на общината и разрешенията за строеж.

Столична община планира до две седмици да бъдат обявени обществените поръчки за избор на изпълнители, които да се заемат с построяването на детските заведения. Савина уточни, че към момента екипите на общината „изчистват“ тръжната документация, за да въведат критерии за обществените поръчки, които да бъдат максимално ефективни за намирането на изпълнители.

По думите на Савина по-голямата част от предвидените за строеж 17 детски градини ще бъдат завършени до края на на 2013 г. Останалите ще бъдат разположени върху по-голяма площ и ще приемат повече деца, затова и ще бъдат завършени през пролетта на 2014 година.

Заместник-кметът уточни, че 9 от градините ще бъдат разположени в столичните квартали „Лозенец“, „Дружба“, „Надежда“, „Красно село“, „Слатина“, „Оборище“ и „Средец“. А останалите 8 - в кварталите „Нови Искър“, „Панчарево“, „Красно село“, „Оборище“, „Изгрев“, „Младост“ и „Дружба 2“.

По повод на плановете на Столична община да изгради още 20 детски градини на територията Савина коментира, че към момента експерти от ведомството правят анализи и разчети къде ще бъде правилно да бъдат построени те и какъв брой деца ще могат да поемат. За тези сгради общината разчита на финансиране по новата оперативна програма "Региони в растеж", чийто обхват ще бъде в периода 2014-2020 г.

"Надяваме се, че до 2016 г. ще успеем да изградим и още 20 градини. Средствата за тях ще бъдат частично отпуснати от бюджета на Столична община, държавния бюджет, но и ще кандидатстваме за финансиране от ЕС", посочи зам.-кметът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още