IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели предлагат заетост за 400 служители от ВМЗ

Най-вероятно част от работниците ще преминат на 4-часов работен ден, съобщи социалният министър Тотю Младенов

13:42 | 29.01.13 г.
Работодатели предлагат заетост за 400 служители от ВМЗ

Общо 225 работодатели в Пловдивска област са заявили 400 свободни работни места, които могат да бъдат заети от съкратените служители на ВМЗ-Сопот, обяви социалният министър Тотю Младенов, цитиран в съобщение на пресслужбата на правителството.

Все още не е ясно колко точно служители на оръжейния завод ще останат без работа. Най-вероятно част от хората ще преминат и на 4-часов работен ден.

Според Младенов КТ „Подкрепа”, КНСБ и Асоциацията на индустриалния капитал имат проекти по Националния план за заетост, които също ще се включат в мотивирането на хората от ВМЗ, в тяхното обучение, квалификация и  допълнителна преквалификация.

Българо-германските центрове също са заявили над 300 човека за допълнителна квалификация и преквалификация, допълни още министърът.

Становището на КНСБ, относно бъдещето на дружеството, е обособено около два варианта, стана ясно още след днешната среща. По думите на президента на синдиката Пламен Димитров единият вариант е „Агенция отбранителна промишленост, към която да бъдат интегрирани държавните структури и с публично-частно партньорство да бъдат подкрепени от частния сектор, а другият - финансово-промишлен холдинг с подкрепяща търговска банка, който също да може да организира отношенията между всички структури и да гарантира сериозни поръчки и договори към цялата промишленост, в това число и към ВМЗ”, каза Димитров.

По думите на министъра на икономиката Делян Добрев предстои да започне работа по възможностите за пренасочване на работници в други предприятия.

Очаква се местното бюро по труда да представи на синдикатите списък със заявки, компании и длъжности, за да може работниците да бъдат пренасочени.

„Не говорим за точна цифра, няма да се уточни утре, да стане ясна точна цифра, нито пък утре ще бъдат пренасочени определен брой хора. Просто започваме с този процес още от утре, колегата Тотю Младенов ще изпрати представител от агенцията по заетостта и бюрото по труда в региона, в самото предприятие и заедно със синдикатите ще започнат работа по тези заявки от частни компании, от други компании за хора“, посочи Добрев пред БНР.

Натрупаните през годините задължения в завода са почти 180 милиона лева.

Вече тече проверка на прокуратурата, която е по сигнал на синдикатите за злоупотреби в предприятието през годините. Настоящият директор Иван Стоенчев засега няма да бъде отстранен. Той обаче трябва да предложи спешни мерки за оздравяване на предприятието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още