IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разширяват Терминал 2 на летище София с 2 млн. лв.

Нарастващият брой пътници налага разширенито на галерията на аеропорта, каза транспортинят имнистър Ивайло Московски

13:46 | 12.02.13 г.
Разширяват Терминал 2 на летище София с 2 млн. лв.

Галерията на летище София ще бъде разширена заради нарастващия брой пътници и по-лесното им обслужване. То ще бъде изпълнено по всички критерии и изисквания на Шенген за безопасност и за достъп на хора с ограничени възможности. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски днес, след като направи първа копка на разширението на терминала, съобщи агенция „Фокус“.

Изпълнението на проекта започва днес от спечелилата обществена поръчка АТ "Инженеринг 2000". Стойността е близо 2 млн. лв. без ДДС от държавния бюджет.

Ресорният министър на транспорта не посочи с какви темпове се увеличават пътниците и какви са прогнозите за това в следващите години. Все пак заяви, че най-голямата българска аерогара има "много ясни цели и много ясно заложени параметри" за изпълнението на своите бизнес и инвестиционни програми. Той коментира, че е запазена стабилност в авиационния бизнес и летищната инфраструктура и темпът на нарастване на пътникопотока изисква да се продължават инвестициите.

За съдбата на "стария" терминал на летище София

Все още не е ясно какво е бъдещето на така наречения "стар" терминал на столичното летище. Изпълнителният директор на аерогарата Веселин Пейков, който също присъстваше на старта на разширението на Терминал 2, обясни, че ръководството все още няма яснота по темата.

„За мен старият терминал е една административна сграда с няколко кръпки, халета, и го наричаме терминална сграда. Той не отговаря на никакви съвременни изисквания”, категоричен бе Пейков.

Изпълнителният директор обясни, че към момента приключва техническото задание за разработването на нов генерален план, за промяна в летището. След като бъде окончателно финализиран, ще има конкретна яснота за бъдещето на Терминали 1 и 2 в следващите 15-20 години.

На база на разработените анализи, ще се пристъпи към обсъждане къде да бъде разположен и има ли необходимост от изцяло нов терминал, посочи изпълнителният директор на Летище София.

„Надявам се, със собствени средства, да можем да го реализираме или след като сме наясно имаме ли нужда от нов терминал, тогава вече да се вземе окончателно решение имаме ли нужда от финансиране, какво да бъде финансирането, какви да са условията”, обясни Пейков, като допълни, че летището в близко бъдеще би могло и само в някаква форма да инвестира в поетапно строителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още