IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коректните фирми ще имат улеснен достъп до услугите на НАП от 1 март

Златният стандарт на НАП ще позволява ускорено връщане на ДДС в рамките на 10 дни

13:37 | 22.02.13 г. 2
Коректните фирми ще имат улеснен достъп до услугите на НАП от 1 март

Подписани са всички документи и от 1 март ще бъде въведен т.нар. „златен стандарт“ в Националната агенция за приходите (НАП), казва финансовият министър в оставка Симеон Дянков в последното официално заседание на правителството преди депозирането на оставката.

От стенограмата става ясно, че това искане е отправено от бизнеса още през 1998 година насам. Този стандарт ще позволи на коректните фирми улеснен достъп до услугите на НАП.

Това означава незабавно издаване на удостоверения за тези компании, ускорено възстановяване на ДДС в срок до 10 календарни дни. В момента връщането на ДДС става за срок от 30 календарни дни.

„Златният стандарт“ ще позволява и персонално съдействие за получаване на методологически становища и указания, както и административно обслужване. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
troika
преди 11 години
Колко фирми познавате да изпълняват тези критерии? :)Експерти на НАП разработиха 12 критерия за покриване на изискванията на златния стандарт. Част от тях са: фирмите да имат регистрация по Закона за ДДС, която да не е прекъсвана; да осъществяват комуникация с НАП предимно по електронен път; да нямат влезли в сила наказателни постановления; да не са в несъстоятелност или ликвидация; да са на печалба през предходните три години; да липсват данни за рисково поведение и др. Условието е всяка фирма през всяка една от предходните три години да е подала най-малко четири искания за възстановяване на ДДС на обща стойност над 1,2 млн. лв. годишно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
korker
преди 11 години
Като идея е добре, обаче тези 10 дни ще се спазват ли?Защото и сега има 30 дни срок, но напоследък наблюденията ми са че нещо не се спазва, може би недостигат парите в бюджета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още