IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превозвачи записаха ръст на превозени пътници и товари и в края на 2012 г.

Най-значителен ръст при пътниците е регистриран в метрото - на годишна база увеличението надхвърля 43%, според НСИ

11:50 | 25.02.13 г.
Превозвачи записаха ръст на превозени пътници и товари и в края на 2012 г.

С 3,7% се увеличават превозените товари от сухопътния и водния транспорт през четвъртото тримесечие на 2012 година, спрямо предходното тримесечие, сочат предварителните сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ).

В същия период превозените пътници от тези два вида транспорт, както и от градския електротранспорт растат с 3,6% на тримесечна база.

През четвъртото тримесечие превозените товари от сухопътния транспорт се увеличават с 1,3% на годишна база, като увеличение се наблюдава както по отношение на вътрешните превози, така и по отношение на международните – съответно със 17,4% и с 3,3 на сто. Намаление обаче е регистрирано при железопътния транспорт – с 10,5%.

Броят на превозените пътници с автобусния и железопътния транспорт за периода октомври – декември 2012 година е 136,3 млн. души, или с 2,7% повече спрямо същия период на 2011 година. Основно това повишение се дължи на автобусния транспорт, като жп превозвачите записват спад на превозените пътници в рамките на 0,2 на сто.

Ръст записва и градският електротранспорт, в който се включват трамвайните и тролейбусните превози, както и метрото. В последното тримесечие на миналата година са превозени 79,7 млн. души, или с 8,7% повече спрямо 2011 година. Основната причина за по-добрите резултати е увеличението на превозените пътници от страна на метрото – на годишна база ръстът е от 43,5 на сто.

Спад в края на миналата година обаче записва водния транспорт – превозените товари са с 1,7% по-малко спрямо съответното тримесечие на 2011 година. Свиването се дължи на по-малкото количество товари, превозени от морския транспорт. Броят на превозените пътници обаче се увеличава с 11,1% на годишна база.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още