IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Янев: Шефове на ЕРП-та са искали отлагане на закона за публичност на имуществото

Представители на тристранния съвет също са против закона, смята лидерът на РЗС

13:35 | 25.03.13 г.
<p>
	<em>Лидерът на РЗС Яне Янев</em>.&nbsp; Снимка:<em>БТА</em></p>

Лидерът на РЗС Яне Янев.  Снимка:БТА

Ръководителите на електрорзпределителните дружества се опитват да издействат отлагане на закона за публичност на имуществото на лицата на високи постове. Това каза лидерът на РЗС Яне Янев пред журналисти, след като внесе в ЦИК подписите, необходими за регистрация на партията в парламентарните избори.

По информация на Янев шефове на ЕРП-та са били засичани с „олигарси от енергийната мафия на общи вечери и срещи, за да лобират срещу този закон, след приемането му“.

Припомняме, че с промените в закона всички служители, заемащи обществени длъжности, ще бъдат задължени да подават подробни имотни декларации до Сметната палата. Публични декларации за имуществото си трябва да попълват и „лицата, заемащи ръководни длъжности или са в управителните органи на всички ЕРП, ВЕЦ, ТЕЦ, всички останали енергопреносни предприятия, шефовете на надзорните и управителните съвети”, пише още в закона.

„В момента, в който шефовете на ЕРП-тата, тези представители на съсловни работодателски и синдикални организации подадат декларации в Сметната палата, моментално те стават обект и на проверка от НАП и тогава ще се види дали те са и редовни данъкоплатци. А ако се окаже, че не са?”, риторично коментира днес партийният лидер.

Янев каза и че разполага с информация, че представители на тристранния съвет - „олигарси и синдикални босове, вечни и несменяеми за целия преход“, също са против закона, защото не искат обществеността да получи достъп по информация, свързана с доходите им.

Той посочи, че много пъти е имало гласове срещу Закона за публичност на имуществото на лицата, заемащи ръководни длъжности и определянето му като противоконституционен, но Конституционният съд ги опровергава по категоричен начин.

„Аз съм сто процента убеден, че законът, който беше приет от Народното събрание за публичност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни длъжности, е конституционен, няма никакви противоконституционни норми в него и няма никакво основание да имат претенции спрямо тези текстове от закона”, заяви Янев по повод твърденията, че прокараният от него закон е противоконституционен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още