IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преминаваме към лятното часово време

В 3 часа тази нощ ще преместим стрелките на часовника с един час напред за по-добро оползотворяване на светлата част на денонощието

16:17 | 30.03.13 г. 1
Преминаваме към лятното часово време

В 3 часа сутринта на 31 март ще преминем към лятното часово време, което означава, че ще преместим стрелките на часовника с един час напред.

С Директива 2000/84/ЕС членовете на ЕС трябва да въвеждат лятно часово време в последната неделя на март в 1 часа по Гринуич. Връщането към астрономическото време става отново в 1 часа по Гринуич в последната неделя на октомври. През тази година връщането към астрономическото време ще бъде на 27 октомври.

У нас към лятното часово време се пристъпва за първи пък на 1 април 1979 година.

Идеята за промяната е на Уилям Уилет от началото на ХХ век като целта е да бъдат намалени разходите чрез по-доброто оползотворяване на дневната светлина. За първи път промяната е била направена в Германия по време на Първата световна война.

Преминаването към лятно и връщането към астрономическото време обаче има своите критици. Според тях намаляването на разходите е минимално, а човешкия организъм се нуждае от продължително време за настройка за промените. По тази причина и в някои страни не сменят часовото време.

През 2011 година със заповед на президента Дмитрий Медведев Русия се отказа от практиката и остана на лятно часово време през цялата година. Мярката беше критикувана  от редица неправителствени организации. Преди броени дни обаче съдът отказа да анулира декрета на Медведев, пише RT.

Ищците коментираха, че решението е било грешка и цитираха изследвания, според които оставането на лятното време има негативно влияние върху човешкото здраве, особено през зимните месеци. Въпреки решението на съда, има слухове, че правителството готви нова смяна през есента - този път обаче Русия ще премине към астрономическото време и няма да го променя. 

За последен път руснаците преместиха часовниците на 27 март 2011 година. Мотивът беше, че така ще бъде намален стресът за хората.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 2
george_tn
преди 11 години
Как ми се ще и ние да премахнем тази глупост и да минем само на астрономическо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още