IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония може да въведе лятно часово време заради недостига на електроенергия

В страната не се въвежда лятно часово време от близо 60 години, но това може да се наложи сега, за да се избегнат сривове в електроснабдяването през лятото

17:27 | 26.03.11 г.
Япония може да въведе лятно часово време заради недостига на електроенергия

Властите в Япония обмислят въвеждането на лятно часово време, за да се справят с сериозния недостиг на електроенергия, който вероятно ще продължи с месеци, пише Los Angeles Times.

Япония устоя на въвеждането на лятно часово време близо 60 години, отхвърляйки практиката след края на американската окупация.

Въпреки че японски политици се опитват да върнат лятното часово време през последните години, скептиците изразяват опасения, че то просто ще държи служителите на работа по-дълго.

Според японската агенция Kyodo News обаче японският министър на промишлеността Банри Кайеда е заявил, че връщането на лятното часово време може да помогне да се избегнат големи прекъсвания на електричеството през лятото, когато потреблението на електроенергия рязко нараства заради високите температури.

Агенцията съобщава още, че Кайеда е предложил и други промени, които може да причинят известни неудобства на населението, сред които повишаване на тарифите за електричество за домакинствата и удължаване на летните отпуски на служителите – практика, която може да се окаже трудна за общество, известно със силната си трудова етика.

Преминаването към лятно часово време се налага, тъй като става дума за система, „спестяваща“ от дневната светлина. Тя се използва най-често в районите с умерен климат.

В България тази нощ часовниците трябва да се преместят с час напред, тъй като в 3 часа на 27 март се въвежда лятното часово време.

С постановление от 1997 г. лятното часово време у нас влиза в сила от 3 часа сутринта в последната неделя на март. Връщането към астрономическото време ще се извърши в 4 часа на 30 октомври.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още