IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Янев иска среща с премиера Райков заради закона за публичност на имуществото

Дори да има жалба до Конституционния съд, до 9 април всички посочени в закона трябва да подадат декларации за доходите и имуществото си, заяви Яне Янев

17:05 | 02.04.13 г. 4
<p>
	<em>Лидерът на РЗС Яне Янев</em> Снимка: <em>БТА</em></p>

Лидерът на РЗС Яне Янев Снимка: БТА

Лидерът на политическата партия "Ред, законност, справедливост" Яне Янев ще поиска среща със служебния премиер Марин Райков по повод атаките срещу Закона за публичност на имуществото. За това съобщи самият Янев по време на пресконференция, на която направи коментар във връзка с реакциите на работодателските и синдикални организации, които застанаха срещу закона, съобщи „Фокус“.

Припомняме ви, че до 9 април всички служители, заемащи обществени длъжности, ще са задължени да подават подробни имотни декларации до Сметната палата. Публични декларации за имуществото си трябва да попълват и лицата, заемащи ръководни длъжности или са в управителните органи на всички ЕРП, ВЕЦ, ТЕЦ, всички останали енергопреносни предприятия, както лидерите на организациите, участващи в тристранния съвет.

Мотивите за включването на енергийните дружества в списъка бяха, че така ще се "борим с енергийната мафия". За участниците в тристранния съвет пък обяснението беше, че те участват във вземането на решения за управлението на държавата. 

Работодателските и синдикалните организации обявиха тези текстове като противоконституционни, като дори четирите работодателски организации напуснаха тристранния съвет за сътрудничество. 

Дори да има подадена жалба до Конституционния съд, до 9 април всички посочени в закона трябва да подадат встъпителни декларации за доходите и имуществото си. Ако не го направят, ще има организирано бламиране на действащ закон, което не се е случвало досега, заяви вносителят на закона Янев.

„Представляващите работодателските и синдикални организации имат тежки проблеми с тяхното имущество и доказване на произхода на това имущество и затова така остро възразяват срещу Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности“, категоричен бе лидерът на РЗС.

„Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) решава изключително важни теми, определят основните параметри на жизненото равнище по отношение на доходите. Не може за тези хора, които решават съдбата на доходите за целия народ, ние да не знаем нищо за техните доходи. Работодателите и синдикатите по принцип са на две различни страни. В момента са прекрачили барикадата и са се прегърнали, за да правят отпор срещу закона за публичност на имуществото”, коментира още Янев. 

Той припомни, че синдикалните лидери в страните-членки на Европейския съюз подават подобни декларации и нямат скрити доходи.

„Убеден съм, че над 90% от българските граждани искат да знаят какви са доходите на синдикалните босове, шефовете на работодателските организации, на шефовете на ЕРП-ата, на монополистите, които са контролирани от ДКЕВР“, подчерта още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
market trends
преди 11 години
И защо не ни осветлиш каква е мръсната задачка или целта е просто да напишем нещо? Че Яне Янев е измислен политик е едно,но това не значи,че не е прав.При положение,че влиянието на работодателските организации и на синдикатите е доста голямо и в тристранката се взимат сериозни решения,защо да не си осветлят доходите? Ако нямаш какво да криеш това не би трябвало да е проблем за никого,а не да разни измислени бизнесмени да се самоназначават като представители на бизнеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
profit1
преди 11 години
Отчайваща работа щом хора като Янев и Сидеров творят закони .Аз предлагам и чистачките на централна гара да декларират пред сметната палата как така са пропуснали да измият това ла....но.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
Батя
преди 11 години
Лудото Яне явно има точно определена *** задачка чрез този закон.Затова и толкова драпа за него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
LuckyYou
преди 11 години
Дори да има подадена жалба до Конституционния съд, до 9 април всички посочени в закона трябва да подадат встъпителни декларации за доходите и имуществото си. Ако не го направят, ще има организирано бламиране на действащ закон, което не се е случвало досега, заяви вносителят на закона Янев.Колко закона бяха бламирани "организирано" до сега не е истина! Последният - либерализация на енергийния пазар! Това не беше ли бламиране бе, малък? И ти имаш дейно участие там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още