IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЧК: Социални магазини са възможни, но само със законодателна промяна

Идеята на премиера Райков е да бъдат въведени социални магазини, от които социално слабите хора у нас да си купуват дрехи и храна на по-приемливи цени

11:00 | 03.04.13 г. 2
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Нужна е промяна в законодателството, за да бъдат въведени така наречените социални магазини, предназначени за тези хора, които в момента не са достатъчно финансово стабилни. Това заяви председателят на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров пред агенция „Фокус“.

Идеята за въвеждането на социалните магазини е била коментирана между Григоров и служебния премиер Марин Райков. Сами по себе си тези магазини са места, от които социално слабата част от населението ще може да пазарува дрехи и хранителни продукти на по-приемливи цени.

По думите на Григовор идеята ще може да се реализира единствено с промяна на законодателството.

„В момента законодателството не е най-доброто и най-приятното. Не може, когато един човек дарява на една голяма верига, впоследствие да плаща 20% от това, което е дарил", категоричен е Григоров. В момента по закон даренията се облагат с ДДС. Предишният финансов министър Симеон Дянков оправда нежеланието си да промени тази практика с опасенията от некоректни практики. 

"Ние сме поставяли многократно този въпрос, но за голямо съжаление предишното ръководство на Министерство на финансите не откликна. Ако това се реши законодателно, идеята на премиера да се разкрият такива социални магазини ще бъде реализирана и тя има пълната подкрепа на БЧК”, категоричен бе Григоров.

„Премиерът има много интересни идеи на база на неговия огромен опит като посланик в чужбина. Той би желал този опит и това, което се прави в социалното подпомагане, да бъде до известна степен съобразено с нас“, допълни още председателят на организацията. 

За Григоров идеята за създаването на социални магазини ще може да се реализира, ако се обединят усилията на неправителствения сектор, на корпоративния бизнес и на обществото като цяло. Тук ще трябва помощта на областните управители и общините, смята още той.

„Всички заедно, обединени, бихме могли да изградим една такава сериозна структура в страната, която да даде възможността действително хората в нужда да знаят и да разчитат, че там биха могли да намерят нещо, което ще задоволи техните потребности”, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
profit1
преди 11 години
И този премиер като ББ надминава себеси с оригинални идеи.Аз предлагам да възтановим НарКООП,РКС и всички само от там да пазаруваме боб, леща ,булгур какви са тези капиталисти които консумират луксозни стоки за тях само национализация конфискация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още