IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Станков: Раздробяването на земеделието е най-голямата грешка на прехода

Възстановяването в земята в реални граници и ликвидирането на окрупнените фирми са с основна заслуга за проблемите в сектора, смятат министърът

10:41 | 05.04.13 г. 79
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Проф. Иван Станков. Снимка: БТА</em></p>

Проф. Иван Станков. Снимка: БТА

- Предложихте ли на зърнопроизводителите да отглеждат животни, да затворят цикъла един вид и ако да, те как се отнесоха към това предложение?

Не мога да им наложа подобно нещо. Много настойчиво ги помолих обаче, ако мислят държавнически и искат да подпомогнат нашето аграрно производство, трябва да отглеждат животни. Може да не е непременно тежкото млечно направление, където ангажиментите са много, а месодайно говедовъдство, при което не се дои, но се произвежда месо.

- Как те се отнесоха към тази Ваша молба?

Макар да усетих доброжелателно отношение, никой не пожела да поеме твърд ангажимент за това. Това ще бъде много целенасочена работа и при реализиране на приоритета за обвързаната подкрепа с производството, вече ще могат да се осигурят директни плащания в животновъдството. Тогава, вярвам, и интересът към него ще бъде по-голям.

- Как се отнасяте към идеята за директните продажби, за която толкова много се говори напоследъки с която на практика ще пренесем швейцарския опит в България? Реалистична и възможна ли е тази идея в нашите условия?

Напълно е възможна. Но това може да стане най-вече в планинските райони, където имаме по-дребно животновъдство. За целта предишното правителство е изпратило през януари т. г. материалите за нотификация в Брюксел. Очакваме в скоро време решение и нотификация на наредбата. В нея е посочено, че не е необходимо да се изграждат кой знае какви цехове, нужни са само помещения, в които по френския и швейцарския опит да се произвежда и обработва в домашни условия животинската продукция и да се продава в съответната област, както и в съседните.

Смятам, че това е много добро решение. За целта на фермерите ще бъдат осигурени млекомати, по опита на тези в Стара Загора. Не отричам, че все още има съпротива от страна на големите млекопроизводители по този въпрос. На последния Консултативен съвет по животновъдство обаче идеята беше приета, специално по отношение на планинските райони.

Съгласиха се да субсидираме дори и най-малките ферми - с по две крави и нагоре. Надявам се, че тези стимули ще бъдат осигурени и на пазарите скоро ще се появят мляко и млечни продукти от малките ферми директно.

- Колко скоро. Във Вашия мандат?

Малко е това време, и за него е изключено това да се реализира. В този мандат можем само да защитим приоритетите, които вече представихме в Брюксел по Общата селскостопанска политика /ОСП/, да продължим да работим по проблемите на рибовъдството и аквакултурите. На тази база на Общата селскостопанска политика да разработим и българската аграрна политика и най-важните стратегии за слабите производства като животновъдството, особено планинското, зеленчукопроизводството, овощарството, тютюнопроизводството, билкопроизводството, розопроизводството.

Освен стратегиите за тях, трябва да разработим и конкретни мерки, като хидромелиоративното земеделие, защото без поливане нищо няма да постигнем.

Последна актуализация: 12:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 9 rate down comment 3
FearVsGreed
преди 11 години
Най-голямата грешка на прехода e, че остави "професори" от развития социализъм и плановата икономика да раздават акъл как се прави свободен пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 12 rate down comment 1
rover
преди 11 години
Относно яденето на пластмаси - изобщо не си правете кривата сметка, че ако нещо е българско, то ще бъде вкусно и ароматно. И у нас плодове, зеленчуци и животни се гледат по технологии, привнесени от чужбина. Съответно - получава се безвкусния вкус. Ако искаш вкусно - ще си го гледаш сам. Ама това не става с блъскане по клавиатурата, а кОпане и ровене в кочини и курници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 0
deBill
преди 11 години
е наистина някои хора живеят в друга реалност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 7 rate down comment 0
data
преди 11 години
да допълня - разграбиха ги председателите на същите тези ТКЗС-та
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 8 rate down comment 3
data
преди 11 години
Мави , заради това ли социализма в България след фалита през 60-те беше на преки дотации от СССР и нашият велик приятел Л.Брежнев ? Затова ли след като в териода 83-86-та Горбачов спря субсидиите "ефективния" социализъм по който тъгуваш цопна като зряла круша с доста шумен фалит по външния дълг ? Айде няма нужда !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 6 rate down comment 0
stanislavr
преди 11 години
Но нашите политици не можаха да се преборят за европейски размер на субсидиите и затова ще ядем вносни пластмаси. Още нещо интересно от Швейцария - там всеки може да получи информация за имотното състояние на всеки само срещу такса 3 франка /поне толкова беше/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 4
rover
преди 11 години
Само дето нямахме Западна Гългария да ни налее няколко дестки милиарда марки, та да продължим смело напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 4
rover
преди 11 години
За теб и тези които не знаят - всеки член на ТКЗС получи дял съобразно вноската си. Къде по-почтено, къде - не. Повечето ТКЗС продължиха работа, преоблечени като доброволни сдружения - кооперации. Постепенно всичко се изпозатри, разграби и даже някои нищо не можаха да получат от дяловия си капитал. Така че, все едно бяха създадени тези акционерни дружества. И нищо не излезе. Защото нямаше кой да работи. Нямаше как насила да държат хората по селата. Стига сте ревали на чужди гробища. Ако някой има земя - да ходи да си я работи. А ако няма - да си гледа собствения бизнес, а не да налага данъци, да комасира и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 0
ANS9983
преди 11 години
Трябваше да се поучим от соц. страните с интелигентни управници - Германия и Чехия (+Словакия). В бившето ГДР т.н. LPG-та (ТКЗС-та) сега са крупни ферми с висока рентабилност и евтино месо, мляко и т.н. Бедния става все по-беден, а богатия (и с акъл) по-богат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 0
stanislavr
преди 11 години
В Швейцария една средна ферма е 20 крави на 200 декара. Годишно фермата изкарва 130-150 хил.франка и ако е био - получава още 100 хиляди субсидии. Фермер на 50 години може да изтегли кредит за 50 години. Когато реши да се пенсионира продава фермата на едно от децата си - това, което може да я управлява и с парите си осигурява старините. Детето поема фермата с всички задължения, може да продаде само цялата ферма /не се допуска раздробяване/ и след продажбата дели парите с останалите наследници. Просто и ефективно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още