IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Станков: Раздробяването на земеделието е най-голямата грешка на прехода

Възстановяването в земята в реални граници и ликвидирането на окрупнените фирми са с основна заслуга за проблемите в сектора, смятат министърът

10:41 | 05.04.13 г. 79
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Проф. Иван Станков. Снимка: БТА</em></p>

Проф. Иван Станков. Снимка: БТА

- Предложихте ли на зърнопроизводителите да отглеждат животни, да затворят цикъла един вид и ако да, те как се отнесоха към това предложение?

Не мога да им наложа подобно нещо. Много настойчиво ги помолих обаче, ако мислят държавнически и искат да подпомогнат нашето аграрно производство, трябва да отглеждат животни. Може да не е непременно тежкото млечно направление, където ангажиментите са много, а месодайно говедовъдство, при което не се дои, но се произвежда месо.

- Как те се отнесоха към тази Ваша молба?

Макар да усетих доброжелателно отношение, никой не пожела да поеме твърд ангажимент за това. Това ще бъде много целенасочена работа и при реализиране на приоритета за обвързаната подкрепа с производството, вече ще могат да се осигурят директни плащания в животновъдството. Тогава, вярвам, и интересът към него ще бъде по-голям.

- Как се отнасяте към идеята за директните продажби, за която толкова много се говори напоследъки с която на практика ще пренесем швейцарския опит в България? Реалистична и възможна ли е тази идея в нашите условия?

Напълно е възможна. Но това може да стане най-вече в планинските райони, където имаме по-дребно животновъдство. За целта предишното правителство е изпратило през януари т. г. материалите за нотификация в Брюксел. Очакваме в скоро време решение и нотификация на наредбата. В нея е посочено, че не е необходимо да се изграждат кой знае какви цехове, нужни са само помещения, в които по френския и швейцарския опит да се произвежда и обработва в домашни условия животинската продукция и да се продава в съответната област, както и в съседните.

Смятам, че това е много добро решение. За целта на фермерите ще бъдат осигурени млекомати, по опита на тези в Стара Загора. Не отричам, че все още има съпротива от страна на големите млекопроизводители по този въпрос. На последния Консултативен съвет по животновъдство обаче идеята беше приета, специално по отношение на планинските райони.

Съгласиха се да субсидираме дори и най-малките ферми - с по две крави и нагоре. Надявам се, че тези стимули ще бъдат осигурени и на пазарите скоро ще се появят мляко и млечни продукти от малките ферми директно.

- Колко скоро. Във Вашия мандат?

Малко е това време, и за него е изключено това да се реализира. В този мандат можем само да защитим приоритетите, които вече представихме в Брюксел по Общата селскостопанска политика /ОСП/, да продължим да работим по проблемите на рибовъдството и аквакултурите. На тази база на Общата селскостопанска политика да разработим и българската аграрна политика и най-важните стратегии за слабите производства като животновъдството, особено планинското, зеленчукопроизводството, овощарството, тютюнопроизводството, билкопроизводството, розопроизводството.

Освен стратегиите за тях, трябва да разработим и конкретни мерки, като хидромелиоративното земеделие, защото без поливане нищо няма да постигнем.

Последна актуализация: 12:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

63
rate up comment 8 rate down comment 0
VINS
преди 11 години
метала ТОВА СЕ НАРИЧА ЦИНИЗЪМ!!!!!!!!!! Драскайте си наволя с Biso, който за източник е взел поръчковата книга на полу-*** мускетар Христо Христо, лично го познавам това журналистче не сме приятели (твърде противен ми е), но съм го засичал няколко пъти и просто като му видя физиономията и гледам да избягам. Тъй че драскайте си на воля ама после отговаряйте за постъпките си защото запомнете от мен едно Бг народа е търпелив но дойде ли момента за разплата не прощава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 8 rate down comment 0
VINS
преди 11 години
Приятел не знам какво наричаш фалит, но аз фалит наричам сегашната ситуация огромни заеми насреща им смешни активи или най-крупните активи-МОЛ с потребители които са вътре да се разкарат и изпият едно кафе зимата на топло и лятото на хладно. Като говориш за фалитите преди 89та можеш ли да споменеш колко ни беше валутният резерв, колко ни дължаха и на нас, срещу заеми от около 8 милиарда долара колко и какви активи стояха, дали не бяха стругове и металообработващи машини с ЦПУ от западни страни с цел конкурентно производство и износ, дали с тези дъгове не се строиха заводи за утра модерната капиталоемка, изискваща много квалифицирани кадри и утра скъпа и модерна техника, които по-късно бяха разбити от Костов и компания. Ярък пример завода за компактдискове-ултра модерна технология за онова време+добри пазарни позиции, друг пример завода за електро и мотокари-СВЕТОВЕН ЛИДЕР. Като питаха за него Костов и той отговаряше че японците ни изкупували мотокарите за да ги претапят и да им взема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 3 rate down comment 0
VINS
преди 11 години
Приятел ами ти си избрал невероятен източник с невероатен автор-мускетар, ти виждал ли си го наживо гледал/чел ли си нещо от него? Защото аз да
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 4 rate down comment 1
VINS
преди 11 години
Умнико заради такива като теб имаше такива големи протести, нямащи нищо общо с протестите от 97ма! Какво лошо има в това да се бяха направили ТКЗСтата АДта а? Нали тук всички сме големи финансисти и ако някой местен велможа ни дуеше какво ни пречи да отидем и като акционери да му бием шута а???????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 4 rate down comment 8
data
преди 11 години
Сините камъни и Mavi вие май живеете на друга планета - социализма фалира . Хеле в България той вина ги е бил на помощи от големия брат - знам чене искате да си го признаете НО това са фактите . Северна Корея давате за пример - та контраста с Южна е направо потресаващ - две различни планети . Вярвате в химери
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 4 rate down comment 1
Сините камъни
преди 11 години
Този път наистина се ядосах, за да има мир, един поздрав:http://***.youtube.com/watch?v=8g4D6rL0Q5M"ЗАБЛЕЯЛО МИ Е АГЪНЦЕ" Борис Машалов
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 16 rate down comment 1
Сините камъни
преди 11 години
Само че дойде пролетта. Градината иска копане. Не ми се ядат гумени домати и оранжерийни краставици. А като си спомня за смолянските картофи, масло, масло все едно режеш!Затова те питам, кой набор си, та да знам, знаеш ли вкуса на истинското кисело мляко, което за два три дена ставаше за страхотен айран, защото нямаше консерванти вътре, а за прясното мляко, което доставяха всеки ден и и свършваше привечер по магазините? Ами за олиото в зелените стъклени бутилки, истинско олио! Затова пък сега, ни рекламират американската боривинка! По-*** и унизителна реклама не зная, американска боровинка!Ей това направи МВФ, с една ръка дава, с шепи краде. Ще ви дадем, но ще си отворите пазарите! Ей това направиха. И не само у нас. Аржентинците го разбраха, цяла Южна Америка го знае, само ние тук се пишем европейци! Комплексари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 17 rate down comment 1
Сините камъни
преди 11 години
Само не си мисли, че заставам зад БСП с тая си позиция. БСП няма нищо общо с благоденствието на хората.Сега се сетих, знаеш ли кой беше основният износител на агнешко месо, за арабските страни? България. А знаеш ли кой ни зае пазарите? Американците.Това е идеята на демокрацията, единствено демокрацията отваря вратите на монополите, затова толкова искаха и успяха да сринат социалистическите страни.Не защитавам социализма, с всичките му коминтернтски изстъпления. Затова казвам, партийците провалиха една добра идея. Винаги ще има върхушка, с един единствен девиз: "Следвай парите, всички са ***".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 13 rate down comment 1
Сините камъни
преди 11 години
Бизо, кой набор си, да знам, като пишеш, преписваш ли или да!Имало е грешки, но от тия грешки, цели 24 години грабят, грабят и още има!!За вноса на хранителни стоки, в Москва се изтребваха за нашите домати, в Германия търсеха нашите череши, износът беше на висота!! За сливенските праскови и бадеми, за силистренските кайсии чувал ли си?Говорим си с едно момче, прилича на арабин, но не бях сигурна и той ме пита, откъде съм. Казвам му, от България и си мисля, леле, тоя откъде ще знае къде е България.А той като започна, леле казва, какви орехи, мед, сирене внасяхме от вас. А знаеш ли, че тук в Америка съм срещала араби, които още си спомняш качеството на българските маратонки, произведени във Варна.Няма да ми стигне мястото тук, да изброяевам заводите само в моя малък град.Комунизъм или социализъм, няма значение как ще го наречеш, имаше един недостатък, партийците. Днес им викаме политици!А чувал ли си за българската коприна?Не развявайте таблици, животът не е хартия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 5 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Е, браво . Най-после да не съм сама!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още