IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Станков: Раздробяването на земеделието е най-голямата грешка на прехода

Възстановяването в земята в реални граници и ликвидирането на окрупнените фирми са с основна заслуга за проблемите в сектора, смятат министърът

10:41 | 05.04.13 г. 79
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Проф. Иван Станков. Снимка: БТА</em></p>

Проф. Иван Станков. Снимка: БТА

- Вие обявихте тези свои приоритети още в първия си работен ден като служебен министър. Какво е реалното състояние на изброените сектори и какви конкретни мерки за стабилизирането им ще предприемете предвид краткия мандат?

Първата конкретна мярка е осигуряване на субсидии - за животновъдство, зеленчукопроизводство, овощарството - и то точно чрез обвързаното плащане. Втората мярка е - отношението на държавата.Не само финансова, но и морална. Защото няма да се уморя да повтарям - пренебрежително е отношението към аграрното
производство.Това е водещ отрасъл, за него има дадености, естествен природен ресурс - съчетание на равнини, полупланински терени, планини, които не се използват ефективно.

При животновъдството има да се свърши много конкретна работа в селекцията, а при растениевъдството – в семепроизводството. Процентът на селекционираните животни в момента не е висок - само 10 на сто при кравите, при необходимост от контролиране на 30 на сто. Още по-нисък е той при овцете. Трябва да подкрепим тези стимули.

Друга конкретна мярка е изграждането на напоителните системи - ограничаване, отводняване и други много конкретни неща.

- Една от постигнатите договорености за България в преговорите по ОСП е за т. нар. опростено прилагане на директните плащания. Бихте ли обяснили какво точно означава това?

Опростеното плащане означава Схемата за единно плащане на площ, която ние успяхме да защитим в Брюксел. Това е най-простата схема, т.нар СЕПП или плащане за единица площ - имащ определен размер земя и съответстваща на нея субсидия.

- А какво ще спечели страната ни от другия постигнат приоритет - за обвързана подкрепа в размер над 10 процента, която да е насочена към важните и чувствителни сектори като животновъдство, овощарство и зеленчукопроизводство? С колко според Вас трябва да бъде вдигнат бюджетът на обвързаната подкрепа?

Тук вече става дума за отделяне на средства от всички тези суми, които са за директни плащания. Предложихме 15 процента, Съветът на министрите прие - 12 плюс още 3 процента за протеинови култури, което да се реши на ниво Европарламент. Така процентите стават общо 15 от всички тези суми на директните плащания, които да бъдат обвързани с отделните производства, за които питате.

Отделно има друго защитено от нас облекчение в ЕС - прехвърлянето на средства от Втори в Първи стълб в размер на 25 на сто от Програмата за развитие на селските райони за земеделие и с всички тези суми ще подкрепим слабите си производства.

- Ще продължите ли наистина битката - розите и лавандулата да бъдат включени в списъка за подпомагане, обвързано с производството през следващата ОСП?

Ще настояваме това да бъде приоритет за България, защото знаете, че имаше настроения и съпротива по този въпрос. Още повече, че към от този край, в който се отглеждат розите. В много тясна връзка съм с производителите и настоявам, в университета, в който съм ректор да има подготовка по тези въпроси.

Подготвяме дори магистърска степен по розопроизводство и етеричномаслени култури.

- Министър Найденов дойде като министър със своя лична кауза и бе последователен в изпълнението й. Става въпрос за стандартите при основните хранителни продукти. Ще подкрепите ли и ще развиете ли тази лична негова амбиция, чието послание е да се подобри качеството на храната, която българинът слага на трапезата си?

Това определено е успех на д-р Найденов. Не мога нищо друго да кажа, за това постижение, освен, че ще го отстоявам. Ако браншът има някакви конкретни инициативи в тази посока, ще ги подкрепя.

- Защо решихте да създадете бизнес-научен съвет към министерството, какви ще са неговите формат и цели?

В този Съвет влизат най-изтъкнатите специалисти в областта на земеделието - растениевъдно и животновъдно производство, учени - по един представител от всеки сектор, както и по един представител на бизнеса.

В този бизнес-научен съвет на първо място ще обсъдим аграрната политика у нас на базата на ОСП. С този екип ще определим и внесем за одобрение в Министерския съвет приоритетите в аграрното производство на държавата ни. Правим го защото на практика нямаме защитени приоритети на национално ниво. От там нататък за всеки приоритет по отделно ще разработим стратегии - но не както се правеха досега, а кратки и ясни с икономически обосновки.

Всички плащания са за конкретни мерки и за това трябва да имаме одобрени и защитени такива. Ще ви дам конкретен пример с напояването - там няма мярка и затова сега няма и пари за заплати. Няма мерки за планинското земеделие и животновъдство и някои други от по-слабите производства, които сега ще създадем.

Знаете ли, че от животновъдния бранш, към който и Вие принадлежите, сочат като един от най-големите проблеми за лошото състояние на сектора – спекулата с цените на фуражите. Те твърдят, че това се отразява много зле на бранша. Има ли механизъм, с който да се намесите в този проблем, ако сте съгласен с него?

В мандата на нашето правителство няма да успеем да се справим с това. Следващото правителство обаче трябва да мисли много сериозно за оземляването на фермерите. Имам много добри контакти с най-добрите фермери в България и при тези, които имат земя и си осигуряват производството, нещата не стоят така.

Там има обвързаност и добавена стойност, която липсва при чистите производства. Накратко казано освен оземляването, нямаме друг механизъм, с който да се намесим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

63
rate up comment 8 rate down comment 0
VINS
преди 11 години
метала ТОВА СЕ НАРИЧА ЦИНИЗЪМ!!!!!!!!!! Драскайте си наволя с Biso, който за източник е взел поръчковата книга на полу-*** мускетар Христо Христо, лично го познавам това журналистче не сме приятели (твърде противен ми е), но съм го засичал няколко пъти и просто като му видя физиономията и гледам да избягам. Тъй че драскайте си на воля ама после отговаряйте за постъпките си защото запомнете от мен едно Бг народа е търпелив но дойде ли момента за разплата не прощава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 8 rate down comment 0
VINS
преди 11 години
Приятел не знам какво наричаш фалит, но аз фалит наричам сегашната ситуация огромни заеми насреща им смешни активи или най-крупните активи-МОЛ с потребители които са вътре да се разкарат и изпият едно кафе зимата на топло и лятото на хладно. Като говориш за фалитите преди 89та можеш ли да споменеш колко ни беше валутният резерв, колко ни дължаха и на нас, срещу заеми от около 8 милиарда долара колко и какви активи стояха, дали не бяха стругове и металообработващи машини с ЦПУ от западни страни с цел конкурентно производство и износ, дали с тези дъгове не се строиха заводи за утра модерната капиталоемка, изискваща много квалифицирани кадри и утра скъпа и модерна техника, които по-късно бяха разбити от Костов и компания. Ярък пример завода за компактдискове-ултра модерна технология за онова време+добри пазарни позиции, друг пример завода за електро и мотокари-СВЕТОВЕН ЛИДЕР. Като питаха за него Костов и той отговаряше че японците ни изкупували мотокарите за да ги претапят и да им взема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 3 rate down comment 0
VINS
преди 11 години
Приятел ами ти си избрал невероятен източник с невероатен автор-мускетар, ти виждал ли си го наживо гледал/чел ли си нещо от него? Защото аз да
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 4 rate down comment 1
VINS
преди 11 години
Умнико заради такива като теб имаше такива големи протести, нямащи нищо общо с протестите от 97ма! Какво лошо има в това да се бяха направили ТКЗСтата АДта а? Нали тук всички сме големи финансисти и ако някой местен велможа ни дуеше какво ни пречи да отидем и като акционери да му бием шута а???????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 4 rate down comment 8
data
преди 11 години
Сините камъни и Mavi вие май живеете на друга планета - социализма фалира . Хеле в България той вина ги е бил на помощи от големия брат - знам чене искате да си го признаете НО това са фактите . Северна Корея давате за пример - та контраста с Южна е направо потресаващ - две различни планети . Вярвате в химери
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 4 rate down comment 1
Сините камъни
преди 11 години
Този път наистина се ядосах, за да има мир, един поздрав:http://***.youtube.com/watch?v=8g4D6rL0Q5M"ЗАБЛЕЯЛО МИ Е АГЪНЦЕ" Борис Машалов
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 16 rate down comment 1
Сините камъни
преди 11 години
Само че дойде пролетта. Градината иска копане. Не ми се ядат гумени домати и оранжерийни краставици. А като си спомня за смолянските картофи, масло, масло все едно режеш!Затова те питам, кой набор си, та да знам, знаеш ли вкуса на истинското кисело мляко, което за два три дена ставаше за страхотен айран, защото нямаше консерванти вътре, а за прясното мляко, което доставяха всеки ден и и свършваше привечер по магазините? Ами за олиото в зелените стъклени бутилки, истинско олио! Затова пък сега, ни рекламират американската боривинка! По-*** и унизителна реклама не зная, американска боровинка!Ей това направи МВФ, с една ръка дава, с шепи краде. Ще ви дадем, но ще си отворите пазарите! Ей това направиха. И не само у нас. Аржентинците го разбраха, цяла Южна Америка го знае, само ние тук се пишем европейци! Комплексари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 17 rate down comment 1
Сините камъни
преди 11 години
Само не си мисли, че заставам зад БСП с тая си позиция. БСП няма нищо общо с благоденствието на хората.Сега се сетих, знаеш ли кой беше основният износител на агнешко месо, за арабските страни? България. А знаеш ли кой ни зае пазарите? Американците.Това е идеята на демокрацията, единствено демокрацията отваря вратите на монополите, затова толкова искаха и успяха да сринат социалистическите страни.Не защитавам социализма, с всичките му коминтернтски изстъпления. Затова казвам, партийците провалиха една добра идея. Винаги ще има върхушка, с един единствен девиз: "Следвай парите, всички са ***".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 13 rate down comment 1
Сините камъни
преди 11 години
Бизо, кой набор си, да знам, като пишеш, преписваш ли или да!Имало е грешки, но от тия грешки, цели 24 години грабят, грабят и още има!!За вноса на хранителни стоки, в Москва се изтребваха за нашите домати, в Германия търсеха нашите череши, износът беше на висота!! За сливенските праскови и бадеми, за силистренските кайсии чувал ли си?Говорим си с едно момче, прилича на арабин, но не бях сигурна и той ме пита, откъде съм. Казвам му, от България и си мисля, леле, тоя откъде ще знае къде е България.А той като започна, леле казва, какви орехи, мед, сирене внасяхме от вас. А знаеш ли, че тук в Америка съм срещала араби, които още си спомняш качеството на българските маратонки, произведени във Варна.Няма да ми стигне мястото тук, да изброяевам заводите само в моя малък град.Комунизъм или социализъм, няма значение как ще го наречеш, имаше един недостатък, партийците. Днес им викаме политици!А чувал ли си за българската коприна?Не развявайте таблици, животът не е хартия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 5 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Е, браво . Най-после да не съм сама!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още