IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 100 хиляди българи ще изберат почивка в чужбина за Великден

С 10% повече са резервациите за ваканция за Великденските празници тази година в сравнение с миналата. Фаворити остават Гърция и Турция

12:40 | 12.04.13 г. 5
<p>
	И тази година Гърция остава един от традиционните пазари за родните туристи за почивка по време на великденските празници. Снимка:<em> Ройтерс</em></p>

И тази година Гърция остава един от традиционните пазари за родните туристи за почивка по време на великденските празници. Снимка: Ройтерс

Въпреки че неблагоприятните икономически условия в страната ни и замразените доходи продължават да бъдат факт и тази година, туристическият бранш регистрира осезаем ръст в записванията за почивки за предстоящите Великденски празници.

По данни на туроператорските агенции предварителните резервации за ваканции на българите в неработните дни от 1 до 6 май бележат ръст между 8 и 10%, в сравнение с Великденските празници от миналата година.

Секторът се радва на рано направени заявки, резервации и предплатени почивки. Според туроператори по Великден над 100 хил. българи със сигурност ще бъдат извън страната, а малко над 120 хил. ще почиват на различни места у нас.

Почиващите у нас - СПА и море

„Спа хотелите са пълни отдавна конкретно за датите на Великденските празници. Резервациите за СПА почивките у нас са направени много отдавна и сигурно те ще бъдат предпочетената туристическа услуга през следващите месеци. Много търсени са почивките в така наречените еко-къщи, разположени по-централно в страната, селският и алтернативният туризъм“, заяви пред Investor.bg Стефан Шарлопов, председател на Български съюз по балнеология и СПА туризъм.

По негови думи СПА туризмът у нас става все по-модерен и предпочитан. Според изчисления на бранша българинът ще похарчи средно около 100 лв. дневно по време на СПА почивката си по Великден.

„Въпреки тежкото икономическо състояние, в което се намира страната ни, и тази година туризмът бележи осезаем растеж. За последната година браншът бележи ръст от 8%. Конкретно в сектора със СПА ваканциите ръстът е дори малко над 10%“, заяви още председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

Въпреки че по време на Великден летният туристически сезон все още няма да бъде открит, голяма част от българите вече са запазили стаи на Черноморието. Според Недялка Сандалска, вицепрезидент на “Българската асоциация на туристическите агенции” (БАТА) това се дължи на промоционалните цени за всички ранни записвания, които редица хотели и туроператори предлагаха през януари и февруари.

„Има много регистрирани почивки по Черноморието. Хотелите на морето бавно започнаха да се пълнят. Резервациите за тях са започнали още през февруари“, коментира тя. Според нея ръстът в почивките по Великден тази година се дължи на по-дългата ваканция, тъй като са се събрали малко повече свободни дни.

Последна актуализация: 19:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 11 години
Така е годато данъците са ниски и плоски безработицата ще е голяма и "фирмаджиите - бизнесмени" вместо да се замислят как да реинвестират в бизнеса, за да платят по-малко данъци. Те си плащат 10% и отиват да "инвестират" в чуждите БВПМодерните в РБ начини за "инвестиции" в чуждо БВП са почивки, екскурзии, коли, скъпа електроника... абе да не е мейд де българ..еее как ще станат нещата тогава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
Jekata
преди 11 години
2 нощувки тук - 200 лв.5 нощувки навън - 350Ден година храни, епизод пореден.Изборът е ясен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Колко и с по колко :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
stasi666
преди 11 години
А във Фекални бани ''Слънчев бряг и Банско колко ще се накажат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Значи тези 100 000 не са от бедните, които протестираха че не могат да си платят тока.Предполагам!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още