IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Михов: България не използва потенциала си за алтернативен туризъм

Държавата не рекламира всички форми на туризъм, които може да се практикуват в страната ни, смята Михаил Михов от Българската асоциация за алтернативен туризъм

09:52 | 27.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Михаил Михов.<em> Снимка: Личен архив</em></p>

Михаил Михов. Снимка: Личен архив

Със засилването на дискусиите около Закона за горите в последните дни представители на управляващите декларираха подкрепата си за лобистките поправки с мотива, че измененията ще подпомогнат развитието на ски туризма и зимните спортове. Това обаче няма как да се случи с изготвянето на закон, който регулира ползването на обществен ресурс, каквито са горите. За ефективна подкрепа на туризма и спорта е необходимо да бъдат подготвени цялостни секторни стратегии, които все още липсват.

Промените в закона, които бяха върнати от президента за дообсъждане обаче засягат т. нар. алтернативен туризъм в България, за развитието на който разполагаме с огромен, но неоползотворен потенциал – защитени територии, планини, уникални местообитания, минерални води и т. н. 

Какво може да направи страната ни за развитието на устойчиви и алтернативни форми на туризъм, на кои пазари може да се позиционира и какви туристи да привлича, разговаряме с Михаил Михов от Българската асоциация за алтернативен туризъм, който е и планински водач.

- Г-н Михов, какво е състоянието на устойчивия и алтернативен туризъм в България в момента и в каква посока се развива?

Поправките в Закона за горите, които бяха приети от Народното събрание, но върнати от президента, внесоха един конфликт. Дадоха се права на небезизвестни в България инвеститори да разширяват безконтролно ски курортите, да изсичат гори в природни паркове и на терени от държавния горски фонд.

Ако това бъде допуснато да се случи, със сигурност ще има негативно отражение върху устойчивия туризъм, защото ще се стигне до загуба на ресурс за много фирми и места за настаняване, които предлагат планински пешеходен, приключенски и културен туризъм за сметка на ски туризма, включително и загуба на пейзаж. Това е всичко друго, но не и устойчив туризъм.

- Какъв е потенциалът на България да се развие като дестинация за алтернативен туризъм?

България има огромен потенциал за развиване на алтернативен туризъм. За да се развие този потенциал е необходима истинска държавна подкрепа и мащабна рекламна кампания на страната ни като дестинация за практикуване на алтернативни форми на туризъм. Развитието на ски туризмa също е добро за страната ни, но той не изчерпва възможностите за туризъм у нас.

Имаме изключителна природа, която можем да използваме устойчиво, така че всички заинтересовани страни да бъдат удовлетворени. Говоря за планинските водачи, за ски училищата, къщите за гости, парковите дирекции на защитените територии, доставчиците на приключения като конни услуги, рафтинг, катерене. Всички те имат своето място в една пъстра палитра от различни видове туризъм, който може да се практикува в българските планини. Когато един вид туризъм засенчва останалите, това е форма на неустойчив туризъм.

- На кои пазари бихме могли да стъпим успешно като дестинация за алтернативен туризъм?

Основен пазар на алтернативния туризъм в момента са западноевропейските държави. Факт е, че западноевропейските туристи в много малка степен припознават България като дестинация за алтернативен туризъм и тепърва страната ни ще бъде откривана – планините ни, природата, защитените територии, природните паркове, биоразнообразието и всички възможности за приключенски туризъм. Аз участвам редовно на туристически изложения - и тематични, и общи, и мога да кажа, че за нас не се знае. Имиджът на България като туристическа дестинация не е това, което е България наистина.

Последна актуализация: 10:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
И каде е този потенциал за 'алтернативен туризъм'? Ние изобщо нямаме дефиниция за алтернативен туризъм, да не говорим за спецификация и регламент, та чак и за 'използване на потенциал'.Безразборното изсичане на гори от био-сферния резерват на UNESCO в Рила и Пирин в полза на дървената мафия и на самоуки и самозвани хотелиери и ресторантьори -които поради липса на представа за икономика на туризма по принцип, им трябвали още ски-лифтове и ски-писти -не е алтернативен туризъм. Това си се нарича ски-алпийски туризъм и в някои страни като Австрия, Германия, Франция и Швейцария м/у другото е доста добре организиран и регламентиран.И преди да презастроят и планината като черноморието, може да направят опит да изградят някакви пречиствателни станции за отпадни води и да се реши въпросът с безразборното замърсяване, вкл. пластмасови чашки от кафе и бутилки от минерална вода, найлонови торбички и хартия ...и дори флакони от.машинно масло, захвърлени небрежно-нехайно и директно край пътя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още