IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ очаква безработицата през тази година да нарасне до 13%

Актуализираната прогноза за безработицата е част от основния сценарий за икономиката. Алтернативният допуска ръст на безработицата и до 14% през 2015 г.

17:09 | 19.04.13 г. 1
МФ очаква безработицата през тази година да нарасне до 13%

Министерството на финансите (МФ) е ревизирало не само прогнозата си за икономическия растеж през тази година, но и за безработицата. В актуализацията на Конвергентната програма за 2013-2016 г., която беше гласувана от правителството и вече е изпратена в Брюксел, е заложена 13% безработица през тази година.

„През 2014 г. се очаква постепенно стабилизиране на заетостта и намаление на безработицата до 12,8%. По-значително подобрение в показателите на пазара на труда се предвиждат през следващите две години, когато нарастването на икономическата активност ще се отрази в ускорен ръст на заетите и по-бързо намаление на безработицата", посочва се в актуализираната Конвергентна програма за тригодишния период.

За сравнение, в програмата за периода 2012-2015 г. ведомството залагаше, че подобрението на пазара на труда ще започне през настоящата година, а до 2015 г. безработицата да падне до 9,8 на сто.

Актуализираната прогноза за безработицата е част от основния сценарий за икономическото развитие на България при условие, че през тази година спре спада на брутния вътрешен продукт (БВП) на Европейския съюз (ЕС), а през следващите три години икономиката на ЕС постигне растеж от съответно 1,6%, 1,9% и 2%. Ако той се реализира, за периода 2014-2016 г. се очаква българската икономика да нарасне със съответно 1,8%, 2,9% и 3,4%.

Допуска се и алтернативен сценарий, според който икономиката на ЕС може да регистрира спад от 1% през тази година, а възстановяването – да се отложи за следващата. В този случай българската икономика се очаква да реализира растеж от съответно -0,4% през 2013 г., 0,3% през 2014 г., 1,7% през 2015 г. и 3,1% през 2016 г., а безработицата през тази година да достигне 13,6%, да се увеличи до 13,9% догодина и до 14% през 2015 г., преди да се понижи до 13,5% през 2016 г.

„Ревизията на средносрочната макроикономическа прогноза за растежа на българската икономика бе наложена основно поради отложеното възстановяване на европейската икономика. Предишната Конвергентна програма е изготвена при допускане за растеж на БВП за ЕС от 1,5% през 2013 г. в съответствие с есенната прогноза на Европейската комисия от ноември 2011 година. За сравнение, настоящата Конвергентна програма е изготвена при очакван ръст на европейската икономика от 0,1% през 2013 година", посочват от финансовото министерство.

„Несигурността относно фискалната и финансова стабилност на държавите-членки в еврозоната продължи и през 2012 г. и се отрази в по-слабо от очакваното представяне на европейската икономика. По-слабото вътрешно търсене в ЕС, който е основен търговски партньор на България, оказа неблагоприятно влияние върху българския износ. Растежът на световната икономика също бе по-слаб от очаквания", пише в актуализацията на конвергентната програма.

Що се отнася до промените в Националната програма за реформи в изпълнение на стратегията Европа 2020, сред мерките за пазара на труда се залага регламентиране на стажуването като форма на заетост и стимулиране на работодателите за наемане на безработни младежи, прилагане на програми и схеми за насърчаване на обучението, увеличаване на средствата за активни политики на пазара на труда до 103 млн. лева от заложените преди това 73 млн. лева и подобряване на достъпа на публичните услуги за заетост.

В програмата се посочва, че правителството подготвя Национална стратегия за насърчаване на малките и средни предприятия за периода 2014-2020 г., която се очаква да бъде готова към края на юни 2013 година. Приоритет е подобряването на достъпа на дребния бизнес до финансиране.

В документа се подчертава още, че е необходимо да се подобри ефективността на разходите в здравеопазването, да се предотврати ранното напускане на училище, да се преодолее изоставането при инвестициите в научна и развойна дейност, като се приеме Закон за иновациите, както и ускоряването на работата по въвеждането на електроенергийната борса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
заетост, бевепе и растеж ВЕЧЕ нямат паралелно-пропорционална връзка. Безработицата е непреодолима.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още