IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК глоби производители на лютеница заради нелоялна конкуренция

Санкцията за "Булконс Първомай" АД и "Консервинвест" ООД възлиза на общо 70 хил. лева

17:36 | 22.04.13 г.
КЗК глоби производители на лютеница заради нелоялна конкуренция

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби две от големите компании от консервния бранш - производителите на лютеници  "Булконс Първомай" АД и "Консервинвест" ООД заради доказана нелоялна конкуренция. Санкциите за „Булконс Първомай“ ще бъдат две - в размер на 6 023 лв. и 30 115 лв., докато глобите за "Консервинвест" ООД са 23 020 лв. и 11 510 лв., сочи справка на онлайн портала на антимонополното ведомство.

Дружествата са извършили по две нарушения на лоялната конкуренция.

В случая с "Булконс Първомай" АД проучването на комисията показа, че в периода от януари 2010 г. до момента ответното дружество поставя означението "1939" върху етикетите на "Лютеница Първомай", "Пикантна Домашна Лютеница", "Домашна Лютеница Първомай", и "Лютеничко - Детска Лютеница", като в становището си твърди, че означението е свързано с годината на фактическото създаване на Консервната фабрика Витекс в гр. Първомай.

Обозначението "1939", поставяно върху етикетите на всички произвеждани и предлагани от "Булконс Първомай" АД лютеници в периода от 2010 г. до момента, представлява невярно по своята същност сведение. Нарушението е в състояние да въведе в заблуждение потребителите, създавайки погрешна представа относно съществени свойства и характеристики на стоките, а оттам и до деформация в търсенето на продукта и в конкурентната среда като цяло, пише в моитвите.

По отношения на рекламните послания на страницата www.bulcons.com, касаещи качествените характеристики на лютениците на "Булконс Първомай" АД, проучването установи, че съдържат множество заблуждаващи потребителя елементи. КЗК счита, че в случая маркетингово поведение е свързано изцяло с експлоатиране на носталгия на потребителите на този продукт и е в състояние да увреди интересите на останалите производители на лютеници.

Що се касае до "Консервинвест" ООД проучването на КЗК сочи, че едновременното посочване на стандартите Браншови Стандарт, БДС 2022-74 и ТД 06-06 върху етикета на "Едросмляна лютеница - Ръченица" е в състояние да създаде объркване у потребителите какво точно следва да очакват като характеристики и качество на продукта.

Като второ нарушение от страна на ответното дружество КЗК приема рекламното послание, публикувано през 2012 г., във в. Телеграф, според което "Консервинвест" ООД е първата фабрика, която пусна на пазара лютеница по стандарт".

В случая посланието цели да внуши, че предприятието е "пионер" в съответната област, като задава или поне участва в задаването на гарантирано качество за потребителите" и е заблуждаващо в своята цялост по смисъла на ЗЗК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още