IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенция „Митници”: Тази нощ законът коленичи и монополът победи*

Марин Райков определи скандала около "Лукойл" като микродрама

11:50 | 24.04.13 г. 27
Агенция „Митници”: Тази нощ законът коленичи и монополът победи*

Тази нощ съдът пропусна шанса да разсее разяждащите българското общество съмнения, че в държавата ни управлява олигархия.

Това се посочва в позиция на Агенция „Митници” във връзка със спирането на предварителното изпълнение на решението за отнемане на лиценза на данъчен склад на "Лукойл България" ЕООД, публикувана на сайта на агенцията.

Тази нощ над държава-член на Европейския съюз и НАТО легна тежката сянка на чужди интереси. Тази нощ стана ясно, че в една правова държава не всички са равни пред закона и пред принципите на свободния пазар. Тази нощ институции загубиха достойнство, държавата – приходи, гражданите – вярата, че могат да живеят в нормална държава. Тази нощ законът коленичи и монополът победи, пише в позицията.

Но въпреки това и именно заради това Агенция „Митници” ще продължи да прилага законите на Република България. Заради българската държава и българските граждани, се посочва още в позицията на Агенция „Митници”.

Вчера Административният съд в София спря изпълнението на заповедта на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов за отнемане на лиценза на петролно-складовата база "Илиянци", собственост на "Лукойл България".

Ден по-рано агенцията отне лиценза за данъчен склад на основния продуктопровод на "Лукойл" и на още няколко складови бази заради открити нарушения в монтажа на измервателните уреди.

М. Райков: Втора проверка ще установява има ли нарушение в "Лукойл"

Казусът с „Лукойл”е микродрама, каза министър-председателят Марин Райков на пресконференция след днешното заседание на Министерски съвет, цитиран от агенция „Фокус”.

„Смятам, че на този етап сме в етап на контрол на тази чувствителна ситуация. От една страна да защитим интересите на българската държава, спазването на закона, от друга страна - да не допуснем прекъсване на доставките до бензиностанциите, особено преди празниците и преди изборния ден. Знаете, че има съдебно решение от тази нощ. Това съдебно решение няма вариант да бъде коментирано от мен. Това, което аз мога да кажа, е, че снощи до късно при мен бяха на среща г-н Танов и г-н Златев”, каза той.

Премиерът посочи, че между тримата е проведен един дълъг и не много лек разговор, в резултат на което стана ясно, че по отношение на база Росенец още на 11 април има издаден акт за съответствие. Но междувременно е настъпило увреждане на стикерите. Именно това е довело до реакцията на Танов, каза Райков. „На база Росенец лицензът е действащ до 1 юни. Следователно нямаме отнемане на лиценз, а действия, които трябва да бъдат предприети след разпломбирането.” „Постигнато беше съгласието, че хората на Танов днес ще извършат проверка и ще установят дали всичко е възстановено и дали всичко е наред.

Що се отнася до лиценза на „Лукойл България”, той действително беше отнет, каза Райков, и допълни, че след това е възстановен с акт на съда. Проверката трябва да установи дали всички измервателни уреди са в ред и са на място и дали уверенията на Валентин Златев са факт. „Проверката ще бъде извършена в най-кратки срокове. Не може всеки път българските граждани да бъдат превърнати в заложници на една такава полемика. Г-н Танов е един много честен човек с ясна цел, която е съответствие с интересите на страната”, каза Райков.

* Допълнена с позицията на премиера Марин Райков по казуса към 12.45 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 20 rate down comment 0
TGV
преди 11 години
Случаят бил микродрама за няколко милиарда, които са нищо за нашата богата страна!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 36 rate down comment 3
bgMan
преди 11 години
Специално за ТЕБ: Време е да се отървем от всички русофилски пиявици наричащи се български социалисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 35 rate down comment 1
stasi666
преди 11 години
Заглавието трябва да е; След 24 години закона продължава да коленичи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 55
jelenski
преди 11 години
Време е да се оттървем от ГЕРБ! Те източиха държавния резерв, окрадоха здравеопазването, унищожиха малкия и средния бизнес и фалираха българския народ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 47 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
"Тази нощ съдът пропусна шанса да разсее разяждащите българското общество съмнения, че в държавата ни управлява олигархия."Съмнения? ...Нима!!!? Има ли някой, който все още си мисли че гражданите са суверен в тази държава? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 64 rate down comment 0
naso_fr
преди 11 години
Българският съд е бил най-сигурния инструмент за тероризиране и експлоатиране на народа. Без негова помощ никой монопол, никой нечист корпоративен/криминален интерес не може да просъществува дълго.Снощи бг съдът отново доказа, че поддържа продължаващия процес на сриване на държавата.От друга страна действията на Танов са поредния знак, че служебното правителство дава свобода на институциите да си вършат работата. Уви, скоро ще минат изборите и ще се платят комисионните за поддържане на статуквото и всичко ще затихне. Ще се вдига шум само там където няма много пари, другото ще си крета извън полезрението на обществото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 63 rate down comment 1
boogeyman
преди 11 години
и от мен едно БРАВОостанала е малко държавност тукза съжаление няма механизъм по който да бъдат спрени шепа магистрати да ощетяват цял един народ за сметка на собствените си лични интереси.даже не им пука, че нарушението е очевадно и ще станат за смях пред цяла Европа, че няма да видим Шенген заради тях и т.н..важна е личната изгода.*** са това , не хора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 35 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
От българския съд съобщиха преди малко,че след като са се запознали с основните мотиви на агенция "Митници", са преминали към материалния казус на адвокатите от "Лукойл" и са взели възможно най-обективно правилното правно-финансово изгодно решение за всички страни участващи в спора :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 67 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Защо чужда частна компания, която е най-големият контрабандист в ЕС не иска българската държава да знае колко суровина влиза в комбината и колко излиза от него?И защо когато някое българско служебно лице започва да изисква това от нея тя го обвинява в всякакви неща??Кой българин има интерес от това Лукойл да продължи счетоводно да държи комбината на загуба за да не плаща данъци на държавата (освен акциза) и да не се знаят истинските количества преработени суровини?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 69 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Миналата година, когато Дянков пожела да им сложи уреди за засичане навсякъде Лукойл пак протестираха и заплашиха с предизвикване на горивна криза и последваща инфлация с покачване на цените. Така си спечелиха отлагане с 1 година, което изтече в краят на март. Лукойл пак не ще никой да му слага уреди отчитащи количествата горива влизащи и излизащи от комбината защото благодарение на БСП и другаря Станишев са най-големият контрабандист в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още