IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Променят наредбата за СРС-тата до дни

Целта е да се изчистят пропуските, които създават предпоставки за нерегламентирано подслушване, каза Марин Райков

12:57 | 30.04.13 г.
Променят наредбата за СРС-тата до дни

                                                                                                          От: Камелия Цветанова

Готови са промените в наредбата за използването на СРС-тата и тя ще стане факт до дни. Целта е да се изчистят пропуските в уредбата, които създават предпоставки за нерегламентирано подслушване, съобщи служебният премиер Марин Райков, след като прокуратурата образува наказателно производство срещу служители на СДОТО за нарушения след българския „Уотъргейт”.
 
Вътрешният министър Петя Първанова обаче обясни, че няма как да съобщи детайли по измененията, защото част от информацията е класифицирана. Тя опроверга твърденията, че годишният бюджет на СДОТО е 100 милиона лева и уточни, че е в размер на 20 милиона.
 
Няма как служебното правителство да организира честни, прозрачни и демократични избори без помощта на партиите, а някои от политическите сили хранят обществото със скандали. Това призна премиерът Марин Райков, който седна на една маса заедно с главния прокурор Сотир Цацаров и Петя Първанова, за да уверят, че и тримата работят заедно срещу нерегламентираното използване на СРС-та, разговори от които изтичат непрекъснато през последните десетина дни. 

„Нека да не забравяме обаче, че само преди месец и половина хората бяха на улицата, те се прибраха, но не простиха, а само дадоха шанс на политическата класа, но от нея очакваха решения, а не скандали. Някои може би забравят, че и след 12 май ще има държава и ще живеем заедно”, коментира Райков.
 
Според него посланието на някои партии е, че политиците са склони да генерират скандали, а не решения за излизането от кризата.
 
В същото време той обясни, че в една демократична държава институциите, макар и независими една от друга, не воюват помежду си, а дават съвместни решения на проблемите и не ги крият от обществото.
 
Сотир Цацаров обясни, че тримата сядат на една маса след разговор и с президента Росен Плевнелиев.
 
Броените дни до изборите могат да ни донесат нови и нови нечисти скандали, предупреди главният прокурор и цитира държавния глава, който е казал „стига вече, не е нормална тази ситуация и не е нормално тя винаги да се случва преди избори”.
 
Той увери, че веднага след съставянето на новия парламент, прокуратурата ще изпрати до президента своите предложения за промени в законите, свързани със СРС-та.

Райков отказа да коментира изтеклия аудиозапис на разговор между експремиера Бойко Борисов, бившия земеделски министър Мирослав Найденов и подалия след това оставка градски прокурор на София Николай Кокинов.

„Не очаквайте от мен да давам оценка на своя предшественик, защото това би означавало, че влизам в предизборната кампания с мнения, които могат да повлияят. В случая става дума за един запис. Не съм присъствал на този разговор, не зная дали е бил в този вид”, каза той.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още