IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на 87-мо място в класация за свобода на медиите

Непосредствено преди и след страната ни се нареждат Гвинея и Мадагаскар

21:12 | 02.05.13 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

България е класирана на 87 място в Индекса за свободата на пресата, изготвян всяка година от организацията Репортери без граници по повод Световния ден на свободата на печата, който се отбелязва утре, съобщава сайтът на организацията.

Миналата година страната ни е била на 80 място. Сега тя получава оценка 28,58. Непосредствено преди и след България се нареждат Гвинея и Мадагаскар.

Начело на индекса с най-ниска оценка, което обаче означава най-голяма свобода на пресата е Финландия. Тя има оценка 6,38 и запазва позицията си от миналата година.

В челната десятка попадат още Холандия, Норвегия, Люксембург, Андора, Дания, Лихтенщайн, Нова Зеландия, Исландия и Швеция.

Класацията обхваща 179 страни и на последно място е Еритрея с оценка 84,83. В дъното са и Северна Корея, Туркменистан, Сирия, Сомалия, Иран, Китай, Виетнам, Куба и Судан.

В доклада към индекса на Репортери без граници България попада в раздела за Европа. Там се отбелязва, че в много европейски страни съществува статукво относно свободата на медиите.

Най-порицаваните страни са Гърция, Унгария и Украйна. Унгария е отбелязва спад с 16 места и сега заема 56-а позиция. В доклада се посочва, че страната плаща цената на репресивното законодателство, което има осезаем ефект върху начина, по който се практикува журналистическата професия.

Гърция бележи спад с 14 позиции и сега е на 84-и място.

Именно във връзка с Гърция в доклада се споменава и България. Изтъква се, че в Гърция журналистите работят в катастрофална социална и професионална атмосфера, тъй като са изложени на народния гняв и опасност от насилие от екстремисти, както от ляво и от дясно, така и от полицията. Гръцките репортери и фотографи например трябва да се съобразяват и с неонацистката партия Златна зора.

Всичко това приближава страната до България, чиито обещания за реформа не доведоха до нищо и където интернет престана да бъде безопасно място за журналистите на свободна практика, се посочва в документа.

За Русия, която бележи спад от 6 места до 148-о място, в доклада се посочва, че в страната има широкомащабна кампания за подтискане на опозиционните протести, включваща засилен контрол върху интернет, превръщането на чуждото финансиране на правозащитните организации в престъпление и повторното криминализиране на клеветата.

Като цяло ЕС е похвален, защото 16 страни членки са в Топ 30, но останалите са доста по-назад, някои от които като България под 80-а позиция и това буди безпокойство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 11 години
Интересно, какво имат предвид, като свобода?В нашите медии има такива буламачи, невероятни!Чета заглавията и нищо повече.За новините отвън, всичко е по поръчка. Каквото им се подаде! За да си "оправя" настроението, чета черните станции. Там поне има оптизмизъм!Нашите са като черна магия, усещаш, че нещо не е наред, но не знаеш какво.Познавам хора от Еритрея. изключително интелигентни хора, и като ми разказваха, какво става в тяхната страна, едно към едно с нашата! Колкото богата, толкова и бедна!Между другото, като разбраха че и и моята фамилия сме православни, беше голяма радост за тях. По красиви *** жени едва ли има.За мен официалната преса първо не е наша, така че, какво изобщо се коментира. Изобщо пресата като цяло в целия свят се държи от няколко фамилии, другите цитират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още