IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Каролев: Има заявка, че ГЕРБ ще предложи правителство

Има индикации за създаване на изцяло нова дясна партия, коментира икономистът в интервю за Bulgaria ON AIR.

21:22 | 15.05.13 г. 8
Владимир Каролев: Има заявка, че ГЕРБ ще предложи правителство

„Има заявка, че ГЕРБ ще предложи правителство, макар че са малцинство, защото досега и трите партии, които дадоха пресконференции, изрично и категорично казаха, че няма да подкрепят Бойко Борисов за съставяне на кабинет. ГЕРБ, ако направят правителство, ще бъде експертно. Според мен, това е нереалистична надежда, но нека да видим – може да бъде и опровергано“, коментира Владимир Каролев в предаването „Денят ON AIR” на телевизия Bulgaria ON AIR.

Според него ако ГЕРБ не успеят да направят правителство, втората партия с най-много гласове е БСП и съгласно Конституцията те ще получат мандат. „БСП винаги имат един желаещ коалиционен партньор, който се нарича ДПС. Въпросът е дали „Атака” ще се съгласят да дадат официална или неофициална подкрепа на правителството“, каза още Каролев.

По думите му, ако и този вариант се провали, на ход е президентът, който да насрочи нови избори през есента или ранната зима.

„Факт е, че трябва да има коалиция, за да бъде съставено правителство. И „Атака“ ще трябва да направи сериозен компромис, ако иска да участва. Особено показателен в това отношение е примерът с Австрия. Когато преди време там националистическата партия взе изборите, страната бе поставена в пълна изолация. Именно поради тази причина не вярвам, че е възможно БСП и „Атака“ да се прегърнат“, обясни още икономистът.

Според него е парадоксално, че от всички партии, които участваха в изборите, ДПС имат най-добрата икономическа програма, модерна и с полезни десни мерки. "В този смисъл, ако има коалиция и червените ще трябва сериозно да отстъпят, както по отношение на плоския данък, така и за проекта „Белене“, коментира Каролев.

Той допълни, че е възможно десницата да се обедини и има ясни индикации за създаване на изцяло нова дясна партия, която да влезе в дясноцентристки кабинет на ГЕРБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още