IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев освободи от длъжност началника на кабинета си Цветлин Йовчев

Йовчев подаде оставка на 9 април т.г. Мотивите за нея бяха лични проекти, с които смята да се занимава в бъдеще

16:30 | 17.05.13 г.
Плевнелиев освободи от длъжност началника на кабинета си Цветлин Йовчев

Със свой указ президентът Росен Плевнелиев освободи Цветлин Йовчев от длъжността началник на Кабинета на Президента на Републиката, считано от 17 май 2013 г., съобщиха от пресцентъра на Президентството.

Припомняме, че Йовчев подаде оставка на 9 април тази година. Тогава той излезе в отпуск и съобщи, че след приключването му вече няма да бъде част от администрацията на държавния глава.

Мотивите на Йовчев бяха лични проекти, които не могат да бъдат съвместени с длъжността, която заемаше. Той отказа да даде повече подробности относно плановете си като обясни, че те са все още в начална фаза. "Мога да кажа само, че не са свързани с политика", категоричен беше той.

Новината за оставката на Цветлин Йовчев предизвика вълна от политически реакции. Лидерът на РЗС Яне Янев намекна, че оставката му идва след формиране на вътрешен разследващ орган в президентството, който да провери откъде е изтекла информацията за декларациите на служебните министри, които по данни на Яне Янев били входирани с изходящи номера. Припомняме, че малко след встъпването в длъжност на служебния кабинет Яне Янев обяви, че има нарушения в декларациите на служебните министри. Йовчев категорично отхвърли това твърдение.

Лидерът на ДСБ Иван Костов пък коментира, че оставката на Йовчев не е добър знак – напускането му на поста стана на фона на организирането на предсрочни парламентарни избори. Не виждам кой би могъл така пълноценно да замести Цветлин Йовчев  - да дава компетентни съвети на президента, да наблюдава процеса на организацията на изборите, посочи Костов.

Някои граници в президентството очевидно са преминати, за да се стигне до оставката на началника на кабинета на президента Росен Плевнелиев - Цветлин Йовчев, заяви пък тогава Румен Петков от БСП.

Йовчев беше назначен като началник на кабинета на Росен Плевнелиев в началото на 2012 година. Преди това в периода 2009 - 2011 година беше председател на Държавна агенция „Национална сигурност”. През 2011 година Цветлин Йовчев беше съветник в политическия кабинет на премиера Бойко Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още