IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ отказа да прави правителство

Не искам да влизаме в безпринципни разговори и коалиции, заяви лидерът на партията Бойко Борисов

13:31 | 23.05.13 г. 5
ГЕРБ отказа да прави правителство

Първата политическа сила в 42-то Народно събрание ГЕРБ отказа да състави правителство. Президентът Росен Плевнелиев връчи проучвателния мандат по силата на чл. 99 от Конституцията. 

Избирателите ни посочиха като първа политическа сила, заяви Бойко Борисов при връчването на проучвателния мандат в Президентството. Обещахме на избирателите да не влизаме в безпринципни коалиции, а за съставяне на правителство имахме нуждата от подкрепата на "Атака", допълни още Борисов. 

"Ние нямаме шанс да направим правителство с партия, която седи на европейския химн и нарича европейските посланици у нас "дебелобузи чичковци", заяви лидерът на ГЕРБ и допълни, че го е срам да влиза в задкулусни договорки и разговори, както правят БСП и ДПС. 

Щях да гласувам в подкрепа на правителство на двете партии, за да не станем за смях пред Европа - правителството да се коалира с депутати, които стоят на европейския химн. 

Борисов представи и кабинетът, който е готвил - своите постове запазват основните играчи в старото правителство на ГЕРБ. Нови лица са Владислав Горанов, който е трябвало да поеме Министерството на финансите, Десислава Танева, която е трябвало да оглави Министерството на земеделието и храните (МЗХ),  Ивелина Василева, която да оглави Министерството на околната среда и водите и Веселин Вучков, който да поеме МВР. 

Вучков и Горанов бяха заместници в същите министерства, които е трябвало да оглавят в един евентуален кабинет "Борисов".

От думите на Борисов стана ясно, че МИЕТ се разделя. Енергетиката е трябвало да поеме Димитър Главчев. ГЕРБ е готвила и ново министерство - на електронното управление, което е трябвало да бъде оглавено от Доброслав Димитров. 

Още днес ще пристъпя към връчването на втори мандат, заяви Росен Плевнелиев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
be_google
преди 11 години
Господ ни е наказал да нямаме читава дясна партия, но това не е причина да дефолтваме пак! Имахте 4години за тръгнем към растеж, а то стана така, че сма в някаква депресия по-дълга от Великата в САЩ през 1929та-1932ра!!!Егати дянсата некадърност?! Уникално- съсипахте страна с най-големия % резерв от БВП в ЕС!!!!!!!!!!!!!!!! Колко некомпетентност има в БГ-десницата, която е пълна с дърти комуноиди?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
be_google
преди 11 години
***, пак ли искаш да додйде шайката,която съсипа България с най-големият валутен резерв в ЕС!????Имай си своите убеждения, но кви кавъни, кви сопи? БСП дори нямат програмно правителство все още, а после имаш и 100 дни да не плюеш, после да видим какви идиокщини е надробила калинката дянкоффф!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 5
ivancholak
преди 11 години
проблема беше, че от лошото трябваше да се избира по-малкото лошо....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 10
stoiloff
преди 11 години
Налага се пак да излизаме да гоним комунистите с камъни и дърве! От утре пред парламента със сапове и мотики!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 22
Tony
преди 11 години
"Не искам да влизаме в безпринципни разговори и коалиции, заяви лидерът на партията Бойко Борисов" - Няма как да влезете, защото всички (дори и атака) ви разбраха простите милиционерски номера!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още