IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Petroceltic се отказва от сондажа на българския шелф

Акциите на ирландската компания се сринаха с 3,7% след обявяването на решението

19:13 | 24.05.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Petroceltic се отказва от сондажа на българския шелф

Базираната в Дъблин нефтена и газова компания Petroceltic International Plc (PCI) обяви, че се отказва от сондирането на българския шелф, защото не може да добие достатъчно газ за комерсиална експлоатация, съобщи Bloomberg.

Акциите на Petroceltic паднаха с 3,7%, след като компанията обяви, че анализира данните, за да определи дали да не напусне инвестицията си преди навлизането в последните две години, с които по-късно тази година може да бъде удължен срокът на разрешението за експлоатация. Книжата на компанията се сринаха дори с 8,5% на борсата в Лондон, преди да успее да неутрализира част от по-ранните загуби.

„Ние сме разочаровани от добивите от "Камчия-1" и планираме да приключим по-нататъшните сондажи и да анализираме приоритетите си в "Галата", заяви изпълнителният директор на компанията Браян О`Катайн. 

Припомняме, че Petroceltic придоби лиценза за проучване в „Галата“, след като на 17-и август 2012 г. компанията обяви, че придобива дотогавашния собственик на лиценза Melrose. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) даде одобрението си на покупката на обща стойност 165 млн. паунда през октомври.

Melrose разработваше три находища на природен газ в българската акватория в Черно море - „Каварна – изток“, „Каварна“ и „Калиакра“, като и трите се намират в блок "Галата" край Варна. Британската компания стъпи в България чрез придобиването на Petreco.

В началото на тази година пък ирландците обявиха, че през 2013 г. Petroceltic ще инвестира общо 36 млн. долара за развитие и проучване на добива на петрол и природен газ у нас. Само за инвестиции за проучване бяха предвидени 9 млн. долара.

Petroceltic фокусира дейността си в Северна Африка, Средиземно море и Черно море. Компанията прави проучвания и добива газ и петрол в България, Румъния, Ирак, Египет и Италия. Плановете са през тази година да бъдат инвестирани 150 млн. долара за развитие и добив на природен газ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
А ние ще поканим Дядо Коледа. И, за разлика от вас, които не се ангажирате с по-точни прогнози, от сега, ви казвам: ТОВА ще се случи на 26.12.2013. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Пак някаква игра!Но ние ще поканим Кеше!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
Черкезов
преди 10 години
Да *** *** които опустошават океаните. Ние ще поканим Монсанто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
melon
преди 10 години
Айде бе, няма ли да излезе малко енергийка за нас? Само робуваме на ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още