IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите одобриха по-големи наказания за нападения над лекари

Инкриминирането на насилието срещу медици е прието на първо четене и от 42-то НС

11:32 | 30.05.13 г. 1
Депутатите одобриха по-големи наказания за нападения над лекари

По-висока степен на закрила на медицинските специалисти и по-големи наказания за нападения над тях прие парламентът, който гласува единодушно на първо четене четири законопроекта за изменения в Наказателния кодекс.

Всяка от парламентарните политически сили е внесла свой законопроект, но текстовете са идентични, съобщава БТА.

С измененията посегателството на медиците се приравняват с причиняване на телесна повреда на съдия, прокурор, следовател, полицейски орган и други длъжностни лица, което според кодекса се наказва с лишаване от свобода.

Промените, подготвени от "Атака", предвиждат в този кръг от лица със специална защита да се включат и учителите.

Законопроектите, предлагани от левицата и от ГЕРБ, освен причиняване на телесна повреда, регламентират и наказанията за убийство на медицински специалисти, като също се приравняват с наказания при убийство на съдия, прокурор, следовател, полицай и останалите, които се ползват със специална защита - лишаване от свобода от двадесет до тридесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Подобна поправка в Наказателния кодекс беше приета на първо четене и в предишното Народно събрание, но не се стигна до второ четене. Сега процедурата започва отначало с четирите законопроекта.

В края на 2012 година 41-то НС приравни побоя над лекари с посегателството върху полицай, прокурор, частен съдебен изпълнител или митнически служител. Във всички тези случаи текстовете в Наказателния кодекс предвиждат затвор. Предложенията за промени бяха направени от депутата на „Синята коалиция” Ваньо Шарков и бяха приети от депутатите на първо четене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още