IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидия Шулева: Няма универсално решение за справяне с безработицата

Бившият социален министър препоръча на кабинета "Орешарски" да раздели икономиката и енергетиката в две министерства

11:50 | 31.05.13 г. 2
Лидия Шулева: Няма универсално решение за справяне с безработицата

Решението на проблема с безработицата не е еднакво през различните години и зависи от конкретните обстоятелства, коментира пред Bulgaria On Air бившият социален министър в правителството на НДСВ Лидия Шулева.

За целта е необходимо да се изследва структурата на безработицата. По думите й трябва да бъде направено и разделение по групи на бедните хора. Според нея специално внимание трябва да бъде обърнато на хората, които живеят сами. Тя поясни, че това са, както възрастни хора, така и млади, които отглеждат децата си сами.

"При двама души в домакинство разходите се разпределят. Докато при един човек, дори и да има добри приходи- тежестта е много по-голяма“, допълни Шулева. Тя препоръча новият социален министър да направи такова разграничение, за да има правилно разпределение на парите за социални помощи и „да не се раздават на калпак“.

По думите й няма защо да се учудваме, че парите за социални разходи са малко, тъй като България е на едно от последните места в Европа по производство на БВП на човек от населението.

„Пенсиите в Гърция са пет пъти по-високи, но и производството на БВП на човек от населението е по-високо в сравнение с България“, обясни Шулева.

Бившият социален и икономически министър препоръча на кабинета "Орешарски" да раздели икономиката от енергетиката в две министерства. „В момента икономиката остава на заден план, заради проблемите в енергетиката“, коментира Шулева и допълни, че от това страда основно малкият и среден бизнес. Според нея новите управляващи могат да помислят и за ускоряване на процедурите по оперативната програма „Човешки ресурси“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
studioaa
преди 10 години
Интересно ми е как маминото на един от най-големите разбойници признат борец против фашизма - партизанина Сандро Биджерано ни учи на пазарна икономика. Шулева и подобните и са екперти по крадене на сирене и кашкавал от мандрите... Всяка жаба да си зне гьола...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
mick
преди 10 години
Има, ама е болезнено ;) Данък имоти да започне да се нормализира. Така, ще се има пари за инфраструктура, така цените на имотите ще се нормализират, даже цените на стоките ще паднат. Ще може и да се произвежда нещо в България. Печелившо ще стане не стоенето и чакането да се вдигнат цените, а работенето...-http://mickideas.blogspot.com/2013/05/blog-post_4502.html-http://mickideas.blogspot.com/2013/05/blog-post.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още