IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата победа на Samsung срещу Apple може да е съдбоносна

Патентите за дизайн, където Apple e сила, може и да отварят нови пазари, но те съществуват благодарение на хардуера

12:34 | 06.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка</em>: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Последната победа на Samsung в патентната война с Apple е много значима, защото в случая става въпрос за технологично нарушение (във връзка с патент за 3G технологията, която се използва за продуктите и на двете компании). Освен това конкретната победа идва с решение именно на Федералната търговска комисия (ITC), пише онлайн изданието Frobes в своя актуален анализ по темата.

В общественото пространство се разигра гореща битка във връзка с патентите за дизайн. Тя бе започната от Apple, която се опита да предотврати продажбата на продукти на Samsung, най-вече на територията на САЩ. 

Но защо наистина е важна тази победа на Samsung? Теоретично тя може да доведе до това iPhone 4 да бъде изцяло изтеглен от пазара (макар че е много малко вероятно). Много по-важна е просъдата обаче заради онова, което разбираме за естеството и значението на патентите и предимството на конкуренцията. Apple зависи много от патентите си, които са свързани конкретно с дизайна на продуктите ѝ.

Развитието на патентите за дизайн е, на пръв поглед, вид аномалия. Очаква се те да бъдат предоставяни, когато даден производител поема по находчиви стъпки. Докато при интерфейс дизайна може да се каже, че става въпрос за творчество  - пресилено е да го сравняваме с изобретения. Въпреки това днес все по-често се говори за патенти за дизайн, а и все по-често се предоставят права за такива патенти. А в тази област Apple е несравним пионер.

„Въпреки че се наблюдава увеличение на броя на заявленията за издаване на патенти за дизайн, данните показват, че делът на дизайнерските патентни над всички останали заявки е сравнително стабилен и се запазва през последните десет години. Това не означава, че фирмите не осъзнават важността на дизайна“, коментират експерти  от патентната компания Article One Partners.

От този коментар спокойно можем да обобщим , че броят на патентите за „дизайн“ също се е увеличил драстично, в сравнение с предишни периоди. Според изпълнителния директор на Article One Черил Милоне причината за това е, че именно дизайнът в момента ръководи пазарите, развива ги и ги моделира.

Разбира се, Федералната търговска комисия няма да бъде последната инстанция за този спор. Apple може да се обърне дори към президента Барак Обама, който има право да наложи вето над решението на ведомството.

По-важното обаче е, че това е технологичен патент, което прави случая да изглежда като много по-солидна победа за Samsung.

Samsung е критичен в коментарите си по повод решението на ITC: "Вярваме, че окончателното решение на ITC потвърди, че от край време Apple свободно разполага, спекулира и копира технологичните иновации на Samsung".

Уместно е да се припомни, че Apple е компания, изцяло зависима от Samsung, който е един от водещите ѝ доставчици.

В опита си за намали тази зависимист калифорийският концерн наскоро внесе искане за патентоване на технология за  PHOLED и AMOLED дисплеи, тъй като се готви да представи телефон с нов заоблен или гъвкав дисплей. Именно с това ново поколение дисплеи базираната в Купертино компания ще се опита да се отрдъпне от Samsung.

Големият въпрос е как след това Apple ще може да иска патенти за дизайн, защото е дълбоко зависим от технологиите. Патентите за дизайн може и да отварят нови пазари, но те съществуват благодарение и на хардуера. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още