IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата не откри престъпление при записите на Борисов, Найденов и Кокинов

Ще се разследва кой е направил незаконния запис, каза говорител на Софийска градска прокуратура

12:29 | 11.06.13 г. 2
Прокуратурата не откри престъпление при записите на Борисов, Найденов и Кокинов

Бившият земеделски министър Мирослав Найденов, експремиерът Бойко Борисов и бившият градски прокурор Николай Кокинов не са извършили престъпление при проведения в Банкя разговор между тримата. Инспекторатът към Върховната касационна прокуратура вече е приключил проверката по изтеклите записи и не е установил престъпление на тримата участници в разговорите.

През април до медиите бяха разпратени записи от разговор между Борисов, Найденов и Кокинов, в който тримата обсъждат магистрати и ги описват с обидни квалификации.

След разпространяването на записите  Николай Кокинов подаде оставка като ръководител на СГП, защото от подслушаната среща ставаше ясно, че изнася пред Мирослав Найденов данни от досъдебното производство срещу него, както и резултатите от проверката на прокуратурата за незаконното подслушване по сигнала на Сергей Станишев.

Днес Румяна Арнаудова, говорител на Софийска градска прокуратура, обясни, че единственото престъпление, което е осъществено по време на разговора между тримата, е незаконният запис. Арнаудова обясни, че материалите от проверката са били изпратени на Софийска градска прокуратура, а оттам е изпратена преписка към Софийска районна прокуратура, където ще се занимават само с установяването на това кой е направил незаконния запис.
„Престъпление е извършило единствено лицето, използвало тези специални разузнавателни средства”, обясни Арнаудова.

По нейни думи прокуратурата е преценила, че събраните данни не са достатъчни за образуване на досъдебно производство срещу когото и да е от участниците в разговора. Тя все пак уточни, че е “укоримо“, че се обсъждат детайли от делото на Мирослав Найденов.

По тази причина копия от всички материали по тази проверка са изпратени на Висшия съдебен съвет за присъединяване към образуваното дисциплинарно производство срещу Николай Кокинов.

На въпрос дали няма опасност да се даде възможност на прокурори да изнасят данни за различни дела, след като няма да ги накажат, Арнаудова обясни, че не смята, че това произнасяне на Софийска градска прокуратура дава картбланш на прокурори да изнасят информация от дела.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Театър и още как.Целта на постановката беше да ни управлява правителство на малцинството (БСП + ДПС).Както виждаме успяха.Сега простата тълпа би трябвало вкупом да се спусне срещу компрометирания главпрокурор да погне Станишев, който изкара сигнала и медийната група на Делян Пеевски, които поеха песничката в манипулативен стил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
GunMan
преди 10 години
WTF! Запис, направен с незаконно разузнавателно средство и без изрично разрешение от компетентните органи може ли да се използва за доказателство!? Не може. И след като от самото начало е ясно, че това не е запис направен по съответния ред, прокуратурата е била наясно изначало, че и да има престъпление - то не може да бъде доказано. Долнопробен театър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още